Ministar unutarnjih poslova otvorio 21. memorijalni malonogometni turnir "Josip Jović 2017"

Photo PU_SD/Turnir JJ 2017 (1).png NASLOVNA.png

 foto: PU splitsko-dalmatinska 

U spomen na prvog hrvatskog redarstvenika i prvu žrtvu Domovinskog rata, danas se održava 21. Memorijalni malonogometni turnir, koji nosi ime ovog velikana, i to u njegovom Aržanu, mjestu u kojem se rodio i živio, sve do odlaska u borbu za slobodnu samostalnu Hrvatsku,  za koju je dao najvišu cijenu – vlastiti život.

Prije početka turnira ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je, zajedno s načelnikom Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodanom Marendićem, položio vijenac i svijeću na grob pokojnog Josipa Jovića. Vijence i cvijeće položili su članovi obitelji Jović, državni tajnik i izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban sa zamjenikom Antom Šošić, a počast heroju Domovinskog rata svojim dolaskom odali su i načelnik Općine Cista Provo Božo Ćubić, generali Hrvatske vojske Slaven Zdilar, Boris Zdilar i Zdravko Andabak, predsjednik Udruge policijskih branitelja Domovinskog rata Imotski Ivica Strinić i članovi ove Udruge, koja je uložila mnogo truda u organizaciju današnjeg turnira, te predstavnici i članovi brojnih drugih braniteljskih udruga. Molitvu i blagoslov udijelili su policijski kapelan i dekan fra Žarko Relota i župnik župe Svih Svetih iz Aržana don Ante Čipčić, a događaj je uveličala i policijska klapa PU splitsko-dalmatinske „Sveti Mihovil“.

Prije nego što je službeno otvorio današnji turnir, nazočnima se obratio ministar Davor Božinović, pozdravljajući obitelj Jović, žitelje Aržana i sve nazočne predstavnike institucija i udruga, policijske službenice i službenike, kao i sudionike današnjeg turnira. U svom obraćanju ministar je istaknuo da je svako sjećanje na žrtvu pokojnog Josipa, iako bolno za njegovu obitelj, suborce i prijatelje, ujedno i podsjetnik na hrabrost koja nas sve ispunjava ponosom. „Naša je zadaća u njegovo ime, ali i u ime 761 poginulog i 27 nestalih hrvatskih policajaca, kao i svih poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, uvijek i svugdje pronositi istinu o Domovinskom ratu. Na njihovoj žrtvi i žrtvi Josipa Jovića stvaramo modernu Hrvatsku državu i modernu policijsku službu. Policijsku službu koja danas odgovorno brine o javnom redu i miru na ulicama hrvatskih gradova, omogućava protočnost na granicama i sigurnu turističku sezonu, te odgovara rastućim izazovima i globalnim prijetnjama današnjice. Hrvatski policajci svakog dana riskiraju svoje živote, ali ne traže zahvale od onih koji ih najviše trebaju. U tome je snaga, požrtvovnost i iskaz domoljublja hrvatske policije.“ Na kraju je zahvalio svima koji su svojim radom ili na bilo koji drugi način pomogli da se turnir održi na visokoj profesionalnoj razini, a natjecateljima poželio puno sportskog optimizma.

Po završetku policijskog dijela turnira, ministar je uručio pehar prvoplasiranoj momčadi Ministarstva unutarnjih poslova u sjedištu, pobjednicima ovog dijela natjecanja. Drugo mjesto pripalo je PU varaždinskoj, kojima je pehar uručio državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić, dok je načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić uručio pehar trećeplasiranoj momčadi PU dubrovačko-neretvanske. Priznanje je iz ruku načelnika Policijske postaje Imotski Zvonka Bubala otišlo u ruke Mateja Bošnjaka iz momčadi Ministarstva unutarnjih poslova u sjedištu, te najboljeg vratara Damira Martinčevića iz PU varaždinske, kojem je priznanje uručio predsjednik Udruge policijskih branitelja Domovinskog rata Imotski Ivica Strinić.

U kasnim satima završio je i drugi dio turnira, u kojem je pobjedu odnijela momčad veterana Ministarstva unutarnjih poslova, koja je preuzela prijelazni pehar. Drugo mjesto pripalo je Udruzi branitelja Brodsko-posavske županije, a treće Udruzi branitelja iz Kutine.