Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima

Photo PU_SD/trg.ljudima.JPG

foto: ilustracija Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima obilježava se 18. listopada, povodom čega MUP provodi nacionalnu preventivnu akciju „Zajedno“, usmjerenu na sprječavanje trgovine ljudima, posebice ženama i djecom.

 foto: ilustracija 

Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima obilježava se 18. listopada, povodom čega MUP provodi nacionalnu preventivnu akciju „Zajedno“, usmjerenu na sprječavanje trgovine ljudima, posebice ženama i djecom.

Svrha preventive akcije prvenstveno se sastoji od senzibilizacije ciljanih skupina (građani, školske populacija, osoblje na graničnim prijelazima, djelatnici poslovnih objekata na graničnim prijelazima), kao i edukacije javnosti (prvenstveno učenika završnih razreda srednjih škola i djelatnika inspekcijskih službi).

Cilj preventivne akcije „Zajedno“  je podizanje svijesti o prevenciji trgovanja ljudima, odnosno poticanje društva na odgovornu reakciju kako bi pridonijeli smanjenju i sprječavanju trgovine ljudima, kao i  nastojanje da svaki pojedinac, koliko je moguće, doprinese prepoznavanju i otklanjanju opasnih situacija tj. proaktivnom detektiranju opasnih situacija povezanih sa ovom ili srodnom vrstom kriminaliteta.

Djelatnici Policijske uprave splitsko-dalmatinske započeli su sa provođenjem preventivnih aktivnosti senzibilizacije na graničnim prijelazima, provodeći ispunjavanje informativno-edukativnih upitnika ciljanih skupina (osoblje na graničnim prijelazima, djelatnici poslovnih objekata i popratnih službi na graničnim prijelazima) i dijeljenjem letaka koji sadržavaju informacije o trgovanju ljudima.

Tijekom studenog i prosinca planirano je provođenje aktivnosti edukacije učenika završnih razreda srednjih škola i djelatnika inspekcijskih službi, od strane djelatnika Odjela prevencije i Sektora kriminalističke policije.

 Sutra, 18. listopada 2014. s početkom u 10 sati, na Obali hrvatskog narodnog preporoda u Splitu, održati će se 2. komponenta preventivnog projekta „Zajedno više možemo“, pod nazivom „Sajam mogućnosti“. Na istom će, između ostalog, biti postavljen i prigodan info-pult „18. listopada - Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima, informirajte se“, s ciljem edukacije i senzibilizacije javnosti.