Zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković otvorio u Solinu 4. međunarodnu konferenciju o sigurnosti gradova

Photo PU_SD/e.tonković.jpg

„Za Republiku Hrvatsku kao turističku zemlju, sigurnost gradova i povećanje te sigurnosti imaju dodatnu vrijednosti. Pitanje sigurnosti nije samo stvar državnih i javnih institucija, policije i vojske, već cjelokupne zajednice odnosno lokalnih zajednica, gradskih vlasti, komunalnih vijeća i gospodarskih subjekata. Živimo u svijetu koji je prepun sigurnosnih izazova, različitih ugroza, neizvjesnosti i nesigurnosti s obzirom na buduća kretanja. Globalizacija i razvoj tehnologije utječe na transformaciju vrste i oblika kriminaliteta. Potrebno je prikupiti informacije, uočiti opasnosti koje prijete iz okruženja i otkriti ih dovoljno rano kako bi se mogle provesti ciljane akcije i na taj način ukloniti opasnost.“ Istaknuo je na svečanom otvaranju konferencije zamjenik ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Evelin Tonković u Solinu na 4. Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti gradova koja je održana 12.travnja .

„Za Republiku Hrvatsku kao turističku zemlju, sigurnost gradova i povećanje te sigurnosti imaju dodatnu vrijednosti. Pitanje sigurnosti nije samo stvar državnih i javnih institucija, policije i vojske, već cjelokupne zajednice odnosno lokalnih zajednica, gradskih vlasti, komunalnih vijeća i gospodarskih subjekata.

Živimo u svijetu koji je prepun sigurnosnih izazova, različitih ugroza, neizvjesnosti i nesigurnosti s obzirom na buduća kretanja. Globalizacija i razvoj tehnologije utječe na transformaciju vrste i oblika kriminaliteta. 

Potrebno je prikupiti informacije, uočiti opasnosti koje prijete iz okruženja i otkriti ih dovoljno rano kako bi se mogle provesti ciljane akcije i na taj način ukloniti opasnost“,  istaknuo je na svečanom otvaranju konferencije zamjenik ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Evelin Tonković u Solinu na 4. Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti gradova koja je održana 12.travnja.

 Pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Makedonije održana je konferencija na kojoj se raspravljalo o aktualnim pitanjima iz područja urbane sigurnosti, prevencije kriminaliteta, civilno-kriznog upravljanja gradovima te uvođenja novih tehnologija u ostvarivanju sigurnosti gradova.

Skup koji časopis Zaštita organizira uz pomoć Grada Solina okupio je 12. i 13. travnja, u hotelu President, oko 150 sudionika iz Hrvatske i još osam europskih zemalja, uključujući i ugledne inozemne stručnjake iz Francuske, Velike Britanije i Mađarske, dok je glavna tema konferencije „Situacijska prevencija kriminaliteta - sigurnost kroz dizajn okoliša“.

 Sudionicima skupa predstavljeni su podaci za gradove u kojima je policija zabilježila najmanje nasilja, provala, silovanja i ubojstava, gdje je bilo najmanje prometnih žrtava i koji gradovi su imali najmanju stopu zlouporabe opojnih droga zadnjih godina. Pri tome je naglašeno koji su najsigurniji i najnesigurniji hrvatski gradovi!

Namjera je Konferencije svim sudionicima omogućiti razmjenu stručnih informacija o poslu kojim se svakodnevno bave, kao i razmjenu najnovijih praktičnih iskustava koje će izložiti predstavnici gradova iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Pozdravnim govorima skupu su se obratili Nikola Milijević, predsjednik Organizacijskog odbora Konferencije i glavni urednik časopisa Zaštita, zamjenik gradonačelnika Splita Jure Šundov, gradonačelnik Solina Blaženko Boban, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Visko Haladić, ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić i stalna predstavnica UNDP-a u Republici Hrvatskoj Louisa Vinton (UNDP Hrvatska), a Konferenciju je svečano otvorio zamjenik ministra unutarnjih poslova RH Evelin Tonković.

Posebno su istaknuti  gosti predavači iz inozemstva: Paul Ekblom, Design against Crime Research Center (London); Szandra Windt, Nacionalni institut za kriminologiju (Budimpešta); Brett Lovegrove, bivši voditelj protuterorističkog odreda policije grada Londona te Mark Burton-Page, Europski forum za urbanu sigurnost (EFUS, Pariz).

Ostali su ugledni predavači: Mato Blažanović, MUP RH; Krunoslav Borovec, savjetnik ministra unutarnjih poslova, MUP RH, Iva Balgač, policijska službenica u uredu Glavnog ravnatelja policije; prof. dr. Blaženko Boban, gradonačelnik Solina, Slobodan Marendić, načelnik Sektora policije PU SD; Paško Ugrina, PU SD, Tomislav Bočina, Vijeće za prevenciju Grada Splita; Jozo Šitum, načelnik Odjela prometne policije, PU splitsko-dalmatinska; Željko Petković, MUP RH; Ante Markioli, Mario Jelavić, M4 Markioli grupa; Krešimir Paić, Ante Nekić, ECCOS inženjering; Frano Svalina, Tehnozavod Marušić; Robert Pažitka, Marijo Kolovrat, Proalarm; Milan Mikl, dogradonačelnik Maribora; Vinko Ćorić, načelnik PU Čapljina, Smiljan Vidić, načelnik općine Čapljina; Damir Čemerin, zamjenik zapovjednika Civilne zaštite RH, DUZS; Josip Sajko, načelnik Odjela za preventivne, planske i inspekcijske poslove DUZS-a i drugi.

Ovogodišnje izdanje SIGG-a organizirano je uz potporu United Nations Development Programme (UNDP) Hrvatska, Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Udruge gradova i Hrvatske udruge menadžera sigurnosti (HUMS) a ponosni su partneri Konferencije Europski forum za urbanu sigurnost (EFUS) i Odjel za trgovinu i investicije veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva u Hrvatskoj (UKTI).