U splitskoj Osnovnoj školi "Spinut" proveden projekt "Živim život bez nasilja"

Photo PU_SD/spinut (1).JPG

 foto: PU SD

              Zajednički preventivni projekt Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta -  „Živim život bez nasilja“, provodi se već petu godinu za redom, na području Republike Hrvatske, pa tako i Splitsko-dalmatinske županije. Usmjeren je na sprječavanje različitih oblika nasilja među mladima i nasilja u obitelji, uz izgradnju kulture nenasilja i tolerancije.         

              Policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske, zajedno sa suradnicima, proveli su tri komponente ovog projekta u splitskoj Osnovnoj školi „Spinut“, 16. i 20. svibnja.  Tijekom prve komponente – interaktivne radionice, 80 učenika sedmih razreda slušalo je predavanja policijskog službenika Odjela prevencije Mirka Matkovića, o različitim oblicima nasilja, uključujući i nasilje na društvenim mrežama, a tom prilikom su educirani kome i na koji način mogu prijaviti nasilje. U edukaciji učenika je sudjelovao i predstavnik nevladine organizacije „Status M“ Mislav Mihael Mandir. Osim njih, u projektu su sudjelovale županijska koordinatorica za provođenje školskih programa prevencije nasilja Helena Piplović i voditeljica školskog preventivnog programa Diana Nikolić.

            U sklopu druge komponente projekta, za učenike je pripremljena The/Arto predstava pod nazivom „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“, u režiji Zijaha Sokolovića. Predstavljene su im različite situacije nasilja u svakodnevnom životu, a kroz neposrednu komunikaciju s glumcima, učenici su upoznati s posljedicama nasilja, kao jednog od društvenih problema.

            Zainteresiranost učenika za temu nasilja najviše je došla do izražaja na interaktivnoj parlaonici, koja je, kao treća komponenta projekta „Živim život bez nasilja“, također održana u školskim prostorijama, a osim već navedenih sudionika iz prve dvije komponente, u ovoj komponenti je sudjelovao i poznati splitski glazbenik i kantautor– ambasador dobre volje Zlatan Stipišić Gibonni, te vlasnice brojnih medalja za sportska dostignuća – sestre Ana i Lucija Zaninović. Učenici su se posebno potrudili i, kao uvod u debatu, pripremili skeč, u kojem su jasno prikazali primjere dobre i loše komunikacije među mladima, ostavljajući jasnu poruku o poželjnom načinu ponašanja prema osobama koje nas okružuju.