U Aržanu obilježena 27. godišnjica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića

Photo PU_SD/Aržano 2018 (8).JPG

foto: PU splitsko-dalmatinska 

U Aržanu, rodnom mjestu Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika i prve žrtve poginule u Domovinskom ratu, danas je obilježena 27. godišnjica njegove pogibije.

Josip Jović poginuo je 31. ožujka 1991. na Plitvicama,  u dobi od 22 godine, te se i danas na taj dan prisjećamo njegove žrtve i žrtve svih hrvatskih branitelja palih u Domovinskom ratu.

Današnja svečanost započela je polaganjem vijenaca i svijeća na mjesnom groblju u Aržanu, na grobu Josipa Jovića. Cvijeće i svijeće položili su  članovi obitelji Jović, izaslanik ministra unutarnjih poslova i državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Žarko Katić sa zamjenikom glavnog ravnatelja policije Draženom Vitezom, načelnikom Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodanom Marendićem, načelnikom Sektora policije Ivicom Franić, zapovjednikom Specijalne jedinice policije Split Goranom Bočina i zapovjednikom Interventne jedinice policije Mijom Rogošić, zatim zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić, načelnik Općine Cista Provo Božo Ćubić, te predstavnici ostalih gradova, općina, udruga, kao i djeca iz Osnovne škole „Josip Jović“ iz Aržana.

U župnoj crkvi Svih Svetih u Aržanu održana je sveta misa, koju je predvodio policijski kapelan i dekan fra Žarko Relota, uz mjesnog župnika don Antu Čipčića. Obilježavanje obljetnice stradavanja Josipa Jovića završilo je svečanom akademijom, koja je održana u Osnovnoj školi “Josip Jović”, a na kojoj je sudjelovala i policijska klapa „Sveti Mihovil“. Tom prilikom nazočima se prigodnim riječima obratio izaslanik ministra Žarko Katić: „zadovoljstvo mi je vidjeti da se njegov rodni kraj, njegovi sumještani, susjedi i nekadašnji učitelji  -  i 27 godina nakon što nas je tragično, i po našim, ljudskim mjerilima prerano napustio – Josipa Jovića  sjećaju s jednakim pijetetom i jednakom emocijom. I mi našim novim policijskim naraštajima pronosimo glas o Josipovoj hrabrosti, iskrenom i odvažnom domoljublju, koje nam je ostavio u zalog. Ne dopuštamo da njegovo ime i žrtva ostanu zaboravljeni, niti ćemo to ikada dopustiti. I naša policijska škola nosi njegovo ime, baš kao i vaša. Našim morem plovi policijski brod njegova imena. S osjećajem dubokog poštovanja, naposljetku bih zahvalio obitelji Jović, ali i svim obiteljima koje su u stvaranju, obrani i oslobođenju Lijepe naše podnijeli ono neizrecivo.“