Svečano dočekani policijski službenici koji su sudjelovali u zajedničkoj operaciji TRITON

Photo /PU_SD/mohorovičić1.jpg

 FOTO: PU splitsko-dalmatinska

Nakon 76 dana provedenih na Sredozemnom moru danas u 10.00 sati brod Hrvatske ratne mornarice "Andrija Mohorovičić" vratio u matičnu luku Lora u Splitu, nakon  sudjelovanja u operaciji EU „Triton 2015“. Podsjećamo da je brod s posadom ispraćen u operaciju 30. srpnja 2015. u ratnoj luci Lora.

Svečanom dočeku prisustvovali uz ministra obrane Ante Kotromanovića, direktor Glavnog stožera OS RH Robert Hranj,  zapovjednika HRM-a Predraga Stipannovića, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Nemec, načelnik Uprave za granicu Zlatko Sokolar, Marko Srdarević, ovlašten za obavljanje poslova načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske uz načelnika Sektora za granicu Ivu Babića i Žarka Smajića, načelnika Postaje pomorske policije Splita.

Brod HRM-a "Andrija Mohorovičić" (ŠB-73) završio je svoje sudjelovanje u FRONTEX-ovoj operaciji „TRITON 2015“, u petak 30. listopada 2015. pristajanjem u luci Catania.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Vladimir Nemec je u svoje osobne ime i u ime podpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića uputio dobrodošlicu policijskim službenicima i vojnicima koji su se vratili iz uspješno obavljene akcije, te je u svom obraćanju istakao kako u trenutku njihovog upućivanja u akciju nitko nije mogao pretpostaviti razmjere migracijske krize i izbjegličkog vala s kojima se svakodnevno suočava naša zemlja. „Hrvatski policajci zajedno sa hrvatskom vojskom, medicinskim službama, Crvenim križem i brojnim volonterima uspješno se nose sa velikim brojem nesretnih ljudi, žena i djece koji bježe od rata i traže sigurnost u europskim zemljama. Svi zajedno svoj posao obavljaju na način da pri tome pokazuju izuzetnu humanost. Drage kolegice i kolege, policijske službenice i službenici, pripadnici vojske pokazali ste humano lice Hrvatske i pri tome ste spasili 2516 ljudskih života na čemu Vam čestitam. Budite ponosi na to“ naveo je pomoćnik ministra Vladimir Nemec.

Ministar obrane Ante Kotromanović u svom obraćanju naveo je kako su policajci i vojnici sudjelovanjem u ovoj akciji pokazali visoku razinu spremnosti za izvršenjem svih naloženih zadaća, ali i visoku razinu humanosti na čemu je svima čestitao i zaželio da se zasluženo posvete svojim obiteljima koje su ih nestrpljivo čekale.

 

Podsjećamo da je zajednička operacija TRITON 2015, uspostavljena i koordinirana od strane Frontexa, Europske agencije za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica Europske unije, pokrenuta je 1. studenog 2014. na području središnjeg Sredozemlja, s ciljem pružanja potpore Talijanskoj Republici u provedbi zadaća zaštite vanjskih granica na moru i spašavanja migranata u tom području.

 

Republika Hrvatska, kao članica Europske unije, unatoč svojim mnogobrojnim aktivnostima i zadaćama iz nadzora državne granice na dijelu vanjske granice Europske unije za koji je odgovorna, odlučila je dati svoj aktivni doprinos i u ovoj zajedničkoj operaciji, pa čak i u jeku migracijske krize nije se dvoumilo u svrsi i opravdanosti sudjelovanja u zajedničkoj operaciji.

 

Nakon poziva Frontexa, pozitivne odluke Hrvatskog sabora, donesene na prijedlog Vlade Republike Hrvatske i uz prethodnu suglasnost Predsjednice Republike Hrvatske, te provedenih usklađenja planova i termina angažiranja, kao i opsežne i uspješne zajedničke obuke, Republika Hrvatska je na razdoblje od 01. kolovoza do 31. listopada 2015. godine, u navedenu operaciju Triton uključila ophodni brod „Andrija Mohorovičić“ iz sastava Obalne straže Republike Hrvatske, na kojemu je uz pripadnike Obalne straže i odgovarajući liječnički tim, bilo ukrcano i 17 policajki/policajaca  pomorske policije iz PU splitsko-dalmatinske i PU primorsko-goranske,  u mjesečnim turnusima (prvi tim 5, a drugi i treći po 6), sa zadaćom provedbe zakona na dodijeljenom operativnom području, dok je u Međunarodnom koordinacijskom centru (ICC - International Coordination Centar) u Rimu, u operaciji sudjelovao po 1 policajac – časnik za vezu u turnusu, ukupno 3. Zaključno, u zajedničkoj operaciji  sudjelovalo je sveukupno 20 pomorskih policajaca.

 

Područje operativnog djelovanja bilo je u morskim vodama južno od Sicilije,  odnosno u operativnim zonama Mike1 i Mike 2. Tijekom zajedničke operacije,  policijski službenici, zajedno sa pripadnicima oružanih snaga RH, imali su 12 akcija traganja i spašavanja, kojom prilikom su spasili ukupno  2.516 osoba, od čega 1.406 muških osoba, 511 ženskih osoba te 599 djece.  

Zbog sudjelovanja u zajedničkoj operaciji TRITON 2015, odnosno u jednoj posebno rizičnoj akciji spašavanja,  članovima 1. tima za prekrcaj: Dini Grizelj, Ani Kapetanović, Petru Višić, Davoru Elač i Marinu Nuić, policijskim službenicima PU splitsko-dalmatinske, dana 30. 09. 2015., povodom Dana policije, dodijeljena je godišnja nagrada MUP-a od strane potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova gosp. Ranka Ostojića za doprinos tijekom spašavanja i zbrinjavanja migranata u Sredozemnom moru.    

U izuzetno složenim uvjetima za postupanje policijski službenici pokazali su veliku požrtvovnost i humanost u spašavanju ljudskih života, posebno u odnosu na postupanje prema ženama i djeci.