Priopćenje: provedeno kriminalističko istraživanje nad organiziranom kriminalnom skupinom

Photo PU_SD/zatvor.jpg

Policijski službenici PNUSKOK-a, Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Split, u koordinaciji s USKOK-om i policijskim službenicima PNUSKOK-a u Sjedištu, nakon višemjesečnih izvida dovršili su kriminalističko istraživanje nad više osoba (organiziranom kriminalnom skupinom) za koje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene organiziranog i općeg kriminaliteta, a koji su djelovali na području cijele Republike Hrvatske, R BiH, R Slovenije i R Austrije u svezi čega je ostvarena i međunarodna suradnja s policijama navedenih država.

 

Policijski službenici PNUSKOK-a, Odjela za  suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Split, u koordinaciji s USKOK-om i policijskim službenicima PNUSKOK-a u Sjedištu, nakon višemjesečnih izvida dovršili su kriminalističko istraživanje nad više osoba (organiziranom kriminalnom skupinom) za koje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene organiziranog i općeg kriminaliteta, a koji su djelovali na području cijele Republike Hrvatske, R BiH, R Slovenije i R Austrije u svezi čega je ostvarena i međunarodna suradnja s policijama navedenih država.

             Kriminalističko istraživanja je rezultiralo podnošenjem kaznenih prijava USKOK-u. Prijavljeno je ukupno 19 osoba, državljana Republike Hrvatske  i R BiH, starosti od 22 do 62 godine zbog počinjenja 15 kaznenih dijela iz nadležnosti USKOK-a i to: "Udruživanje za počinjenje kaznenih djela" iz članka 333  KZ-a RH, "Primanje mita" iz članka 347. KZ-a, "Davanje mita" iz članka 348. KZ-a, "Izbjegavanje carinskog zakona" iz članka 298 KZ-a, "Zlouporaba položaja i ovlasti" iz članka 337. KZ-a, te "Razbojništva" iz članka 218. KZ-a.

Uz  kaznene prijave pritvorskom nadzorniku privedena su  četiri osumnjičenika  dok  su trojica osumnjičenika još uvijek nedostupna.  

            Na širem području Splitsko-dalmatinske županije i grada Zagreba obavljeno je    ukupno 19 pretraga osoba, doma i drugih prostora, te pokretnih stvari kojima su se  koristili osumnjičenici. Pronađena je i oduzeta  veća količina novca, oružja, svježe i smrznuto mesa, mobiteli i SIM kartica, te razne bilješke i  dokumentacija. U  pretrazi  dva  klaonička objekta angažirani su i županijski veterinarski inspektori te djelatnici sanitarne inspekcije.

            Osnovano se sumnja da  su tijekom 2012. godine kao organizirana grupa  na području RH i R BiH u cilju krijumčarenja mesa iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku protivno  Zakonu o veterinarstvu  izvan za to predviđenih graničnih veterinarskih postaja, bez rješenja Uprave za veterinarstvo o veterinarskim uvjetima za uvoz i bez prijave pošiljke carinskim i policijskim službenicima, te veterinarskom inspektoru u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine u kontinuitetu unosili i  do nekoliko puta tjedno veće količine različitog mesa bez dokumentacije o podrijetlu i zdravstvenom stanju, koje su potom distribuirali na području Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije.

U odnosu na grupu koja se bavila krijumčarenjem mesa prijavljene su i dvije službene osobe.

Nadalje, drugu organizirana grupa sumnjiči se da je počinila kaznena dijela "Razbojništva" i „Teške krađe“ i to  na način da su od 2009. godine  do uhićenja prema unaprijed postignutom  dogovoru na području Županije splitsko-dalmatinske u dva navrata izvršili razbojništvo nad uposlenicima jedne mjenjačnice kojom prilikom su protupravno prisvojili iznos od oko 500.000,00 kuna, te su otuđili radni stroj, kamion i druge predmete velike vrijednosti.

Ukupno počinjena materijalna šteta navedenim kaznenim djelima procjenjuje se na oko 1.500.000,00 kuna, dok je kod jednog od osumnjičenika oduzeto meso u vrijednosti većoj od 87.000,00 kuna, te se isti sumnjiči da je u RH prokrijumčario meso u vrijednosti od oko  150.000,00 kuna .