Konferencija za medije - rezultati akcije „ Dan ljubaznosti u prometu 2016“

Photo PU_SD/web dan  ljubaznosti 13062016.jpg

Danas je u prostorijama Auto kluba Split održana konferencija za medije povodom provedene preventivne akcije „Dan ljubaznosti u prometu 2016.“ Akciju je organizirala Služba za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave splitsko-dalmatinske u suradnji s Turističkom zajednicom grada Splita, Auto klubom Split i Srednjom tehničko-prometnom školom Split.

Cilj akcije je bio ukazivanje potrebe tolerantnih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da sudjelujući u prometu poštuju prava pješaka posebno na pješačkim prijelazima.

Poseban doprinos ovoj akciji dali su učenici i profesori strukovnih predmeta Srednje tehničke prometne škole Split koji su na pet lokacija u Splitu, odnosno nesemaforiziranim raskrižjima nadzirali poštuju li vozači prednosti pješaka na pješačkim prijelazima.

 

Tijekom provođenja akcije učenici su promatrali ponašanja vozača, ali i reakcije pješaka na postupke vozača.

 

Akcijom je zahvaćeno ukupno 5024 vozača od kojih 1970  (39,2%) savjesnih i 3054 (60,8%) nesavjesnih vozača. Organizatori akcije su izvukli 10 registarskih oznaka savjesnih vozača i s ciljem poticanja prometne tolerancije i ljubaznosti nagradili ih prigodnim nagradama koje su im danas uručene.

 

Sudionici su redom istaknuli kako očekuju da će ovakva akcija doprinijeti tolerantnijem odnosu između vozača i pješaka, odnosno podići razinu sigurnosti u prometu.