Obilježen Dan policije i blagdan Svetog Mihovila u PU splitsko-dalmatinskoj

Photo PU_SD/DP20164NASL.jpg

 foto: PU splitsko-dalmatinska 

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, u sklopu obilježavanja Dana policije i blagdana svetog Mihovila, jučer, 26.rujna, održana je svečana akademija kojoj su, uz župana Splitsko-dalmatinske županije Zlatka Ževrnju, gradonačelnika Grada Splita Ivu Baldasara, zamjenika zapovjednika Hrvatske ratne mornarice kapetana bojnog broda Milana Blaževića, nazočili članovi obitelji poginulih i preminulih policijskih službenika, brojni predstavnici državnih institucija, te predstavnici gradova i općina s područja Županije. U svom obraćanju Slobodan Marendić, ovlašten za obavljanje poslova načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske istakao je kako je obilježavanje Dana policije vrijeme kada se s posebnim pijetetom sjećamo svih policajaca koji su svoje živote utkali i temelje Hrvatske države, ali i kolega koji su stradali obavljajući policijske zadaće, te se osvrnuo na ulogu policije u današnjim vremenima, ističući kako je primarna zadaće policije sigurnost za građane, ali svakako je značajno da je policija ravnopravan partner u izgradnji današnjeg društva, što je razvidno iz odlične suradnje sa svim institucijama i organizacijama na ovom području.

Nazočnima su se obratili Ivo Baldasar, koji je istakao kako se tijekom rada osobno uvjerio u efikasnost policije i spremnost policijskih službenika za pomoć onima kojima je to najpotrebnije, dok je u svom obraćanju Zlatko Ževrnja posebno istakao kako je i prva žrtva Domovinskog rata i simbol stradanja Hrvatske Josip Jović iz Aržana bio pripadnik policije, a što dovoljno govori o doprinosu policije u obrani Hrvatske.

Na svečanoj akademiji uručene su zahvalnice policijskim službenicima, koji su iskazanom profesionalnošću, samostalnošću, znanjem i zalaganjem postigli kvalitetne rezultate rada, unaprijedili službu, te utjecali na podizanje ugleda policije u cjelini. Pohvaljeni su: Josip Varenina  iz PGP Trilj, Mirko Oštrić iz PP Trogir, Violeta Crnjac iz PPrP Split, Mario Milun iz IPP Split, Pavita Matulić iz PP Brač, Luka Klarić i Goran Mimica iz PP Omiš, Stipe Duvnjak iz Službe za očevide i kriminalističku tehniku, Milan Buljan iz Služba kriminaliteta droga, Davor Musić, Mario Bokšić i Silvana Andrijašević-Nikolić iz PP Makarska, Bože Ljubić, Marijan Grbavac i Goran Zovko iz PP Imotski, Gordana Lokas iz Odjela za informatiku i komunikacije, te Denis Jerković iz Odjela prometne i policijske tehnike.

Načelnik policijske uprave također je uručio zahvalnicu gospodinu Jovici Škaro  zbog dugogodišnje uspješne suradnje s policijskom upravom, tijekom koje je realiziran većibroj zabavnih projekata u cilju prezentacije rada policije i preventivnih programa.

Obilježavanja Dana policije nastavljeno je i danas. Slobodan Marendić je, uz načelnike Sektora, položio vijence na centralnom križu i groblju branitelja, te na grobovima policijskih službenika, još jednom odavajući počast svim poginulim i preminulim policajcima. Također, u atriju Policijske uprave splitsko-dalmatinske izaslanstvo Policijske uprave položilo je vijenac i upalilo svijeće ispred spomen obilježja na kojem su ispisana imena policajaca poginulih tijekom Domovinskog rata. Vijence su položili i svijeće upalili članovi obitelji, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i predstavnici sindikata.

U crkvi Sv. Frane na Obali održana je Sveta misa koju je predvodio fra Nikola Mate Roščić, uz policijskog kapelana fra Žarka Relotu i vojnog kapelana fra Jozu Mravak. Fra Nikola je u svojoj nadahnutoj i toploj propovjedi istakao kako je anđeo Mihael, što mu i samo ime govori - „tko je kao Bog“, anđeo koji je provodio nebesku vojsku anđela koji su pobijedili zlo, a time je logična i njegova misija zaštite policije, onih koji se protiv zla bore. „Svatko od nas ima svog anđela, a policajce ponekad zovu plavim anđelima, pa vam ja od srca, uoči blagdana svetog Mihovila, vašeg zaštitnika, želim da na radost svih nas svakodnevno budete naši plavi anđeli i čuvate nas od zla“ istaknuo je na kraju fra Nikola.