Policija u zajednici-partnerstvo s civilnim udrugama u prevenciji ovisnosti

Photo PU_SD/policija u partnerstvu prevencija web.jpg

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i ilegalne trgovine drogama, dana 26. lipnja 2018. godine u prostoru udruge MoSt, u Splitu predstavljeno je deset

FOTO: PU splitsko-dalmatinska

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i ilegalne trgovine drogama, dana 26. lipnja 2018. godine u prostoru udruge MoSt, u Splitu predstavljeno je deset jednominutnih spotova s porukama u cilju prevencije ovisnosti i drugih neprihvatljivih oblika ponašanja djece i mladih.

Kampanja se realizira u okviru projekta "Podrška-jačanje zaštitnih čimbenika pojedinca, obitelji i zajednice" kojeg udruga MoSt provodi u partnerstvu s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i u suradnji s Policijskom upravom splitsko-dalmatinskom.

U osmišljavanju spotova i poruka sudjelovalo je desetero djece i sedam volontera, dok su proces rada mentorirali i vodili psihologinja Helena Rajčić i redatelj Erik Lončar.

Uz promociju spotova o problematici ovisnosti mladih, pojavnosti i prevenciji govorili su pored predsjednice udruge Most, Đordana Barbarić,  psihijatar Željko Ključević, ujedno i voditelj Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenja ovisnosti iz NZJZ i Paško Ugrina, voditelj Odjela za prevenciju PU Splitsko-dalmatinske.

Od strane policije naglašeno je aktivno sudjelovanje u projektu od samog početaka sa prijedlozima i idejama mogućeg modela pristupa problemu te načina komunikacije i slanja poruke djeci i mladima. Istaknut je interes policije za partnerstvo u zajednici i na primjeru prevencije ovisnosti uz naglasak na aktivnoj ulozi policije u redukciju dostupnosti i redukciji potražnje sredstava ovisnosti.

U okviru projektnih aktivnosti nastavlja se aktivno sudjelovanje linije rada prevencije u ciljanim edukacijama i predavanjima za djecu i roditelje.   

Realizirani video spotovi biti će koristan alat u radu sa djecom i mladima na ciljanim radionicama te će njihovo korištenje biti omogućeno i putem većeg broja društvenih mreža.