Aktivnosti prometne policije tijekom vikenda

Photo PU_SD/policija promet.jpg

 Tijekom proteklog vikenda, od 02. do 04. ožujka, na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske su, pored redovitih aktivnosti, provedene operativne akcije BRZINA, POJAS I ALKOHOL.

  

Tijekom proteklog vikenda, od 02. do 04. ožujka, na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske su, pored redovitih aktivnosti, provedene operativne akcije BRZINA, POJAS I ALKOHOL.

Tom prilikom vozači i ostali sudionici u prometu sankcionirani su za ukupno 854 prometna prekršaja, od  čega se 69 prekršaja odnosi na vožnju pod utjecajem alkohola, 358 prekršaja na prekoračenje brzine, a 238 prekršaja se odnosi na nekorištenje sigurnosnog pojasa.

Posebno se nadziralo korištenje pojasa na svim sjedalima u vozilu. Naime, važno je istaknuti obvezu korištenja sigurnosnog pojasa na svim sjedalima u vozilu iz razloga što nekorištenje pojasa posebno pogoduje nastanku težih ozljeda u slučajevima prometnih nesreća. Za napomenuti je da je za vozača i sve putnike u vozilu, u slučaju kršenja propisa, predviđena ista kazna, koja iznosi 500 kuna.

            Također se pojačano nadziralo prekoračenje brzine od strane motociklista na makarskom području, gdje je zabilježeno  280 prekršaja prekoračenja brzine. Cilj aktivnosti je povećanje sigurnosti motociklista, kao potencijalno rizične skupine sudionika u prometu.

 U spomenutom razdoblju na području Policijske uprave splitsko dalmatinske evidentirane su 32 prometne nesreće, od čega 10 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 22 prometne nesreće s materijalnom štetom. Osam osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede, dok su dvije osobe teško ozlijeđene.

            Zbog alkohola je u posebnim prostorijama policije, do otriježnjenja, zadržano ukupno 6 vozača.  5 vozača je počinilo kazneno djelo iz članka 308. Kaznenog zakona RH „Izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“, odnosno upravljali su vozilom dok im je pravomoćnim rješenjem bila na snazi zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

           Napominjemo da će se navedene preventivne akcije nastaviti i dalje, u sklopu svakodnevnih aktivnosti prometne policije. Vozače i druge sudionike u prometu pozivamo na poštivanje važećih prometnih propisa i odgovorno sudjelovanje u prometu, budući da na taj način doprinose povećanju sigurnosti, te ujedno izbjegavaju sankcije, koje je moguće izreći u slučaju kršenja prometnih propisa.