PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Photo PU_SD/ZGRADA PU SD.JPG

Obzirom na danas objavljen članak naslova “Ministre, još jučer ste morali doći u Split“, te iskazan interes ostalih medija, želeći informirati javnost, te posebno građane Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije o stanju sigurnosti

FOTO; ilustracija

Obzirom na danas objavljen članak naslova “Ministre, još jučer ste morali doći u Split“, te iskazan interes ostalih medija, želeći informirati javnost, te posebno građane Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije o stanju sigurnosti na području Grada Splita, ali i PU splitsko-dalmatinske, navodimo kako je na području Grada Splita u prvih deset mjeseci 2016. godine evidentirano ukupno 1604 kaznenih djela, što je za 10% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine (1781 kaznenih djela 2015).

U odnosu na evidentirana najteža kaznena djela i to posebno kaznena djela protiv života i tijela, od početka godine do danas na području PU splitsko-dalmatinske zabilježena su ukupno četiri kaznena djela ubojstva. Potrebno je istaknuti kako smo u sva četiri kaznena djela otkrili počinitelje, te su protiv istih podnesena kaznene prijave nadležnom Državnom odvjetništvu. Na ovom mjestu posebno želimo ukazati kako su nakon počinjenog kaznenog djela Ubojstva koje se dogodilo 19.studenog 2016. godine na području Grada Splita, na Obali kneza Branimira, brzom reakcijom policije i trenutačnim angažmanom svih raspoloživih službenika, počinitelji pronađeni iste večeri, o čemu je pravovremeno i izviještena javnost. Pravovremena i brza reakcija policije, te otkrivanje i procesuiranje počinitelja i kod najtežih događaja ukazuje na stalni angažman policije i spremnost da riješi i najteža kaznena djela, čime se zasigurno utječe na sigurnost, ali i povećanje osjećaja sigurnosti kod građana.

Međutim, na stanje sigurnosti i osjećaj sigurnosti kod građana svakako utječe i broj imovinskih kaznenih djela, pa je tako u prvih deset mjeseci ove godine zabilježen pad kaznenih djela razbojništava od 59%, ukupno 43, a tako mali broj tih najtežih imovinskih kaznenih djela nije zabilježen u posljednjih dvadeset godina rada ove Uprave. Također, zabilježen je manji broj drskih krađa, a što je sve rezultat kontinuiranog rada policijskih službenika i nazočnost policije na terenu, pa tako i na području Grada Splita. Prisutnost policije i aktivni angažman, planiranje i provođenje mjera u  suzbijanju svih vrsta kriminaliteta razvidan je i u porastu zapljena droge, te u prvih deset mjeseci bilježimo 1478 zapljena različitih vrsta droga u tzv. uličnoj redukciji, dok je u prvih deset mjeseci na području Grada Splita zbog zlouporabe droga podneseno 79 kaznenih prijava.

Naprijed navedeni statistički pokazatelji, posebno kada ih analiziramo u odnosu na  period od proteklih deset godina, ukazuju na trend smanjenja ukupnog broja kaznenih djela, posebno najtežih oblika, a što je zasigurno jedan od značajnijih pokazatelja kada govorimo o sigurnosti na određenom području.

Sagledavajući podatke o sigurnosnim pojavama koji su javno objavljeni na službenim stranicama Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a odnose se i na period 1994-2015 uočava se stalni trend opadanja broja kaznenih djela i sigurnosno značajnijih događaja (http://splitsko-dalmatinska.policija.hr/MainPu.aspx?id=1318) što ukazuje na konstantno povećanje razine sigurnosti i rad policije.

U niti jednom segmentu koji se odnosi na stanje sigurnosti nismo ispod prosjeka Republike Hrvatske. U prilog ovoj tvrdi govore i rezultati neovisnih znanstvenih istraživanja kojima je potvrđeno kako je Splitsko-dalmatinska županija jedna od najsigurnijih u Republici Hrvatskoj, dok se na njenom području nalaze i najsigurniji gradovi u Hrvatskoj.

U odnosu na kaznena djela u kojima je oštećena imovina građana, potrebno je istaći kako su od početka godine zabilježena  ukupno 22 požara (vozila, otvoreni prostori, razni objekti) kod kojih je kao uzrok utvrđen otvoreni plamen ili žar, od koji su istraživanja, otkrivanjem počinitelja, dovršena u 10 slučajeva. U odnosu na evidentirana tri požara na osobnim vozilima u studenom na području Splita, kontinuirano i intenzivno  provodimo kriminalistička istraživanja, a sve u cilju pronalaska počinitelja.

Policijski službenici su svakodnevnog angažirani i njihovom nazočnosti na terenu direktno se utječe na osjećaj sigurnosti, ali i gradi povjerenje građana,  radi čega je potrebno istaći činjenicu da je u sigurnosnom smislu ovogodišnja turistička sezona prošla bez negativnih pojavnosti i trendova koje bi utjecali na sigurnost građana, ali i stranih i domaćih gostiju, što je također rezultat rada policije, od čega bi željeli istaći i sudjelovanje u osiguranju javnog okupljanja Ultra Music Festival čija provedba je jedna od najzahtjevnijih zadaća, koju smo također ostvarili. Napominjemo kako je tijekom turističke sezone na području Splitsko-dalmatinske u razdoblju od 01.06. do 30.09.2016. godine, evidentirano 25% manje kaznenih djela na štetu stranih gostiju u odnosu na turističku sezonu prošle godine

Konačno, aktivno sudjelujemo u planiranju i provedbi osiguranja svih značajnijih javnih okupljanja kako na području Grada Splita, tako i na području PU splitsko-dalmatinske, svakodnevno smo angažirani u nadzoru cestovnog prometa kako bi i time povećali osjećaj sigurnosti naših građana. Tijekom 2016. godine bilježimo porast evidentiranih i sankcioniranih prekršaja koji se odnose na prekoračenje brzine i konzumiranje alkohola tijekom vožnje, što također govori o stalnom radu policije, dok u odnosu na broj smrtno stradalih u prometu bilježimo pad ukupnog broja smrtno stradalih osoba.