U Splitu obilježen Dan policije i blagdan Sv. Mihovila

Photo PU_SD/DP 2012 1.JPG

U petak, 28. rujna u Splitu, obilježen je Dana policije i blagdan Svetog Mihovila, misnim slavljem u crkvi Svete Obitelji. Predvodio ga je mons. Juraj Jezerinac, koji je blagoslovio okupljene, ali i sve ostale policijske službenike. U jutarnjim satima na splitskoj Rivi prezentirana je policijska oprema i tehnika. Građani su se upoznali s borilačkim vještinama i radom sa službenim psima napadačima i tragačima u različitim situacijama, načinom izuzimanja otisaka prstiju, u čemu su i sami aktivno sudjelovali, a imali su priliku vidjeti na koji način policija postupa kod rada s eksplozivnim sredstvima.

 

U petak, 28. rujna u Splitu, Policijska uprava splitsko-dalmatinska obilježila je Dan policije i blagdan Svetog Mihovila, misnim slavljem u crkvi Svete Obitelji. Predvodio ga je mons. Juraj Jezerinac, koji je blagoslovio okupljene, ali i sve ostale policijske službenike.

U jutarnjim satima na splitskoj Rivi prezentirana je policijska oprema i tehnika. Građani su se upoznali s borilačkim vještinama i radom sa službenim psima napadačima i tragačima u različitim situacijama, načinom izuzimanja otisaka prstiju, u čemu su i sami aktivno sudjelovali,  a imali su priliku vidjeti na koji način policija postupa kod rada s eksplozivnim sredstvima. U glazbenom dijelu programa nastupio je dječji zbor Osnovne škole «Marjan», a posebno smo bili počašćeni posjetom korisnika Centra za rehabilitaciju «Fra Ante Sekelez» iz Vrlike, čije je prijateljstvo s  Policijskom upravom splitsko-dalmatinskom započelo još prije tri godine. Oni su nam se predstavili pjesmom i svojim radovima.

Obilježavajući Dan policije, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Zoran Petričević primio je u svoj ured bivše načelnike Policijske uprave, koji su bili pozvani na svečanost. Uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika hrvatskim policajcima poginulim u Domovinskom ratu, nakon čega je u Vili Dalmacija upriličena Svečana akademija, uz nastup mješovite klape «Filip Dević» iz Splita. Pozdravljajući sve nazočne članove obitelji poginulih i umrlih policajaca, predstavnike Crkve, Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, saborske zastupnike, Doajena i članove Konzularnog zbora, te predstavnike svih drugih institucija, načelnik se prisjetio uloge i značaja policije u stvaranju hrvatske domovine i društva, posebno naglašavajući činjenicu da je upravo 17 pripadnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske dalo najvredniji doprinos u stvaranju Hrvatske, položivši svoje živote na oltar Domovine.  Želja nam je jačati povjerenje u naš rad, a to smo dužni i to smo obećali onima koji sada nisu ovdje među nama i kojih se na današnji dan sjećamo. Policijski posao je izuzetno zahtjevan i odgovoran, iziskuje policajca s visokom razinom znanja, snalaženja i reagiranja u svim situacijama, često onima kada o brzini odlučivanja ovisi nečiji život. Stoga poštujmo i cijenimo one koji taj posao obavljaju savjesno, stručno i profesionalno, jer za nas nema isprika i nemogućnosti – uvijek smo tu, to je naš posao, to radimo i to se od nas očekuje. Današnja ekonomska kriza, porast kriminaliteta i novonastali oblici kriminaliteta, motiv su nam da se u borbu s tim upustimo bez kompromisa i mi ćemo to učiniti, naglasio je načelnik, zahvaljujući se kolegicama i kolegama za njihov dosadašnji angažman u obavljanju policijskih zadaća, uz poruku da i ubuduće svojom stručnošću, znanjem i požrtvovnošću budemo jamci sigurnosti svih građana.

Na Svečanoj akademiji načelnik je, za uspjeh u radu, uručio zahvalnice jedanaestorici djelatnika ustrojstvenih jedinica Policijske uprave splitsko-dalmatinske – Miji Franiću, Siniši Mihanoviću, Mirku Saraču, Tomi Aleriću, Šimi Buzovu, Ivanu Bakušiću, Dušanu Gaurini, Borisu Sikavici, Stipi Kokiću, Zoranu Gruiću i Draženki Cokarić, te profesorici Ivani Vlahović za kontinuiranju suradnju s policijom, u radu s djecom i maloljetnicima. Zahvalnica je uručena i don Stjepanu Lončaru, prvom kapelanu ove Policijske uprave, koji je punih 13 godina brinuo za policijske službenike, pružajući im utjehu i blagoslov. Nakon Svečane akademije, za djelatnike policije i uzvanike uslijedio je prigodni domjenak.

U subotu, 29. rujna izaslanstvo Policijske uprave splitsko-dalmatinske položilo je vijence i svijeće ispred središnjeg križa poginulim braniteljima, kao i na grobove poginulih policajaca.