U Aržanu svečano obilježena 24. obljetnica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića

Photo PU_SD/Josip Jović 2015 1.JPG

 foto: PU splitsko-dalmatinska 

Ove godine navršava se 24. obljetnica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, prve žrtve pale u Domovinskom ratu. Na današnjoj svečanosti u njegovom rodnom mjestu Aržanu, uz majku Mariju i ostale članove obitelji Jović, nazočio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Juraj Jezerinac, potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, zamjenik i izaslanik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, zamjenik načelnika PU splitsko-dalmatinske Marko Srdarević, ovlašten za obavljanje poslova načelnika Policijske uprave sa suradnicima, župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja sa suradnicima, saborski zastupnik i načelnik Općine Lovreć Ante Babić, te predstavnici ostalih gradova i općina, kao i braniteljskih udruga s područja Imotske krajine. Svi oni su danas došli u Aržano sa istim ciljem: odati počast heroju Domovinskog rata. 

Svečanost je započela polaganjem vijenaca i svijeća na grobu Josipa Jovića, a uz članove njegove obitelji i uzvanike, vijence i svijeće su položili g. Evelin Tonković i g. Marko Srdarević, te g. Ivica Franić iz PU splitsko-dalmatinske. Nakon toga je održana Sveta misa u župnoj crkvi Svih Svetih u Aržanu, koju je predvodio vojni ordinarij, mons. Juraj Jezerinac, uz policijskog kapelana i dekana fra Žarka Relotu i mjesnog župnika don Antu Čipćića.   

Uslijedila je Svečana akademija u Osnovnoj školi Josipa Jovića, na kojoj se nazočnima obratio g. Evelin Tonković, naglasivši doprinos Josipa Jovića u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, a ovom prilikom se sjetio i svih drugih Josipovih suboraca, posebno onih s područja Imotske krajine, koji su u velikom broju – njih čak 213, položili živote na oltar Domovine, čime su nas trajno obvezali da se uvijek prisjećamo njihove žrtve i nikada ih ne zaboravimo. Na kraju je zahvalio obitelji Jović za žrtvu koju su podnijeli na samom početku Domovinskog rata. 

Prigodnim govorom nazočnima se obratio i mons. Juraj Jezerinac, izrazivši zadovoljstvo što su i najmlađi članovi zajednice – djeca iz Osnovne škole Josipa Jovića također aktivno uključeni u program obilježavanja ove Svečanosti i čuvanje trajne uspomene na Josipa Jovića. Oni su, zajedno sa svojim učiteljima i ravnateljem, danas pripremili poseban program, na kojem je uz njih, s nekoliko stihova sudjelovao i policijski službenik Toma Budić, te klapa Policijske uprave splitsko-dalmatinske „Sveti Mihovil“.