PU splitsko-dalmatinskoj predstavljena nova verzija aplikacije "Safety Net - bitka za sigurnost"

Photo PU_SD/safety net 2018 (2)naslovna.jpg

 foto: PU splitsko-dalmatinska 

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj danas je održana konferencija za medije, na kojoj je predstavljena nova verzija aplikacije „Safety Net - Bitka za sigurnost“. Na konferenciji su bili Slobodan Marendić, načelnik Policijske uprave, Paško Ugrina, voditelj Odjela prevencije, dr.sc. Sven Gotovac, dekan FESB-a, te Ante Jukić, predsjednik Vijeća za provedbu programa prevencije kriminaliteta na području Grada Splita. Modificiranu aplikaciju, koju je sada moguće pratiti i preko pametnih telefona, predstavile su Izabela Domazet, dopredsjednica Udruge DUMP i članica Udruge Ani Stjepić.

Načelnik Marendić je uvodno pozdravio goste i predstavnike medija, te je zahvalio svim partnerima na suradnji u realizaciji ovog vrijednog projekta, koji je sada prilagođen i srednjoškolcima, a posebni dio je određen i kao informativni kutak za roditelje, što smatra izuzetno važnim. 

Dekan FESB-a Sven Gotovac naglasio je kako je ovo nastavak suradnje i kako mu je izuzetno drago da je policija prepoznala mogućnosti suradnje s mladim talentiranim ljudima, kojima će, kao i do sada, fakultet pomoći u realizaciji sličnih projekata za unaprjeđenje društva i zajednice. Ante Jukić naveo je kako će Grad Split uvijek biti potpora u realizaciji preventivnih projekata, posebno onih koji su usmjereni na edukaciju mladih, te će simboličnim nagradama nagraditi i najuspješnije sudionike igre.

Paško Ugrina je istaknuo kako je dobra prihvaćenost aplikacije „Safty Net - Bitka za sigurnost“ potakla je na ideju da se aplikacija izradi i za srednjoškolce, te prilagodi za korištenje  pametnim telefonima. “Sada je izrađena naprednija verzija kviza znanja i proširen je sadržaj za učenje i korištenje od strane roditelja, za što su zaslužni studenti FESB-a, mladi iz  Društva mladih programera. Pored informativnog i zabavnog sadržaja, postoji i dio kojim se korisnici educiraju o mjerama zaštite i načinu prijave zlostavljanja policiji“ naveo je Paško Ugrina.

Aplikaciju za učenike splitskih osnovnih škola – „Safety Net - Bitka za sigurnost“, u sklopu projekta „Sigurnost djece na internetu i društvenim mrežama“ izradila je ova Policijska uprava 2015. godine, u suradnji s parterima - Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i studentima iz Udruge DUMP (Društva mladih programera),  te uz potporu Vijeća za provedbu programa prevencije kriminaliteta na području grada Splita.

Izrada aplikacije započela je provođenjem uvodnih istraživanja na lokalnoj razini i korištenjem podataka iz nacionalnih istraživanja i analizom problema. Aplikacija je u početku prilagođena dobi nižih razreda osnovnih škola, te je najprije postavljena na službenim internetskim stranicama svih splitskih osnovnih škola, a naknadno i na stranicama svih ostalih osnovnih škola na području Splitsko-dalmatinske.  Aktivnost je pratila edukacija s djecom i roditeljima, te stručnim suradnicima u školama, po problematici rizičnih ponašanja na internetu i društvenim mrežama. Uz potporu grada Splita, aktiva ravnatelja osnovnih škola i županijskih stručnih službi, izrađeni su informativni materijali sa savjetima za zaštitu i pravilno korištenje društvenih mreža i s uputama za korištenje navedene aplikacije.

Opći ciljevi projekta su podizanje razine svijesti šire javnosti o mogućim opasnostima i rizicima korištenja Interneta i društvenih mreža.

Specifični ciljevi projekta su podizanje razine znanje kod djece o mogućim opasnostima i rizicima korištenja Interneta te podizanje razine svijesti kod roditelja o mogućim opasnostima i rizicima kojima su djeca izložena uslijed korištenja Interneta.

Ciljana skupina su učenici od šestog razreda osnovne, do četvrtog razreda srednje škole, roditelji, stručne službe škola i šira javnost. U okviru projektnih aktivnosti planirana su i predavanja, te radionice po posebnim interesnim skupinama i zahtjevima.

Sama aplikacija je dugoročno podložna i daljnjem unaprjeđenju, od dorade sadržaja i tematike sukladno aktualnostima i trendovima, usavršavanju u tehničkom dijelu, do mogućnosti izravne evaluacije kroz anketiranje korisnika.

Interes za aplikaciju do sada su iskazali predstavnici obrazovnih ustanova s područja cijele Županije, te će se protekom određenog roka korištenja i analizom postignutog, uz suglasnost partnera, aplikacija i cjelokupna projektna aktivnost ponuditi i drugima.