U Splitu obilježena 25. godišnjica osnivanja Specijalne jedinice policije BATT

Photo PU_SD/BATT 25 G 02 NASL..jpg

 foto: ilustracija 

U Splitu je danas svečano obilježena 25.godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije Split BATT i Udruge BATT. Svečano obilježavanje započelo je polaganjem vijenaca u bazi Mravince, kao i polaganjem vijenaca na braniteljskom groblju na Lovrincu. Uz obitelji poginulih i   preminulih pripadnika Specijalne jedinice policije,  vijence su položili izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske general u miru Mladen Markač, potpredsjednik Hrvatskog Sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Ante Sanader, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova Slobodan Marendić, ovlašten za obavljanje poslova načelnika PU splitsko-dalmatinske  i zapovjednik Specijalne jedinice policije Split BATT Anton Dražina, izaslanstvo Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske, izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije, izaslanstvo Grada Splita na čelu s gradonačelnikom Ivom Baldasarom, te predstavnici Udruge BATT. U bazi Specijalne jedinice policije u Mravincima fra Žarko Relota, kao izaslanik mons. Jure Bogdana, vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj, pozdravio je sve nazočne, posebno obitelji poginulih i preminulih specijalaca, te je naglasio kako je njihova zasluga što se danas slobodno vije hrvatski barjak, a spomen na junake vječno će biti utkan u sjećanja i u hrvatsku povijest.

Svečano obilježavanje 25.obljetnice nastavilo se svečanom akademijom ispred Instituta za  istraživanje života MEDILS, prostora Vile Dalmacija u kojoj je jedinica bila smještena čitavo vrijeme trajanja Domovinskog rata i iz tog objekta se kretalo u sve zadaće lijepe naše.

Povodom 25. godišnjice osnivanja Specijalne jedinice policije BATT na zgradi je postavljena i  spomen ploča na kojoj piše: S ovog mjesta, iz svog ratnog sjedišta, u obranu suvereniteta Republike Hrvatske polazila  je Specijalna jedinica policije BATT Split. Osnovana je 25.ožujka 1991. godine kao prva formacija oružanih snaga u Županiji splitsko-dalmatinskoj. Spomen ploču otkrio je general u miru Mladen Markač.

U svom obraćanju zapovjednik Anton Dražina posebno je pozdravio prisutne veterane, dragovoljce, kako je naveo -  žive spomenike, uzore ljudske dobrote,  te je između ostalog naveo: „Prije 25  godina sa ovog mjesta su pripadnici Specijalne jedinice policije, njih 740, koliko ih je kroz ovu postrojbu od njenog osnutka ukupno prošlo, polazili u najteže oružane bitke rata za Hrvatsku. Svima njima u čast postavljamo ovu granitnu ploču zahvale i ponosa. Zahvale za davanje i žrtvu na putu slobode, a ponosa kao duboke emocije hrvatskog naroda.“  Naveo je kako Hrvatska država nije slučajno nastala već je nastala u patnji, boli i žrtvi, nastala je iz ljubavi koji je hrvatski branitelj spojio s hrabrošću. Na kraju zapovjednik je zahvalio svima koji su se odazvali pozivu, ali i svim suborcima koji i danas stoje Domovini vjerni, a građanima Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita uputio je poruku kako mogu biti ponosni na svoje specijalce jer su oni bili tu među prvima kada je bilo najteže, a li su tu i danas i dio su njih.

Prisutnima su se obratili i Luka Brčić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Ivo Baldasar, gradonačelnik Grada Splita, TomisLav Medved, ministar branitelja, Ante Sanader, potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik Hrvatskog Sabora i general u miru Mladen Markać, kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske.

Svečanost je nastavljena održavanjem Svete mise u crkvi Svetog Ante u Splitu, koju je predvodio fra Žarko Relota.