U PU splitsko-dalmatinskoj obilježen Dan policije

Photo PU_SD/dan policijeweb.jpg

 FOTO: PU splitsko-dalmatinska

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj 26. i 27.rujna obilježen je Dan policije i blagdan Svetog Mihovila.

 

U utorak, 26.rujna, na gradskom groblju Lovrinac izaslanstvo predvođeno načelnikom Policijske uprave  Slobodanom Marendićem položilo je vijenac na centralnom križu i Groblju branitelja. Izaslanstvu PU splitsko-dalmatinske priključili su se župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Predrag Stipanović. Izaslanstva načelnika policijskih postaja položila su cvijeće na posljednja počivališta kolega koji su sahranjeni na Lovrincu.  Molitvu za sve poginule i preminule kolege izrekao je fra Žarko Relota, policijski kapelan i dekan.

 

U utorak je na splitskoj rivi u organizaciji Odjela prevencije održana je prezentacije dijela tehnike i opreme koju koristi splitska policije tijekom koje su policajci odgovarali na brojna pitanja građana, ali posebno znatiželjne djece. Najveću pozornost plijenio je službeni motocikl, ali sve simpatije  djece osvojila je Asia, službeni pas Odjela PEZ-a.  

 

U srijedu, 27.rujna, u prostorima Vila Dalmacija održana je svečana akademija na kojoj su, uz saborskog zastupnika Petra Škorića, župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, gradonačelnika Grada Splita Andru Krstulovića Oparu ,  i ostale uzvanike, nazočili članovi obitelji poginulih i preminulih policijskih službenika, brojni predstavnici državnih institucija, te predstavnici gradova i općina s područja Županije. U svom obraćanju Slobodan Marendić, ovlašten za obavljanje poslova načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske istakao je kako je obilježavanje Dana policije vrijeme kada se s posebnim pijetetom sjećamo svih policajaca koji su svoje živote utkali i temelje Hrvatske države, ali i kolega koji su stradali obavljajući policijske zadaće, te se osvrnuo na ulogu policije u današnjim vremenima, ističući kako je primarna zadaće policije sigurnost za građane, ali svakako je značajno da je policija ravnopravan partner u izgradnji današnjeg društva, što je razvidno iz odlične suradnje sa svim institucijama i organizacijama na ovom području.

Nazočnima su se obratili gradonačelnik Grada Splita i župan Splitsko-dalmatinske županije koji su svojim obraćanjima istakli značaj dobre i uspješne suradnje s policijom koja će se nastaviti i u budućnosti. 

Na svečanoj akademiji uručene su zahvalnice policijskim službenicima koji su zbog osobnog doprinosa službi i profesionalnog pristupa poslu unaprijedili ugled policije u stručnoj i društvenoj zajednici.

Pohvaljeni su: FRANE ZUBAN, policijski službenik Prve policijske postaje Split, IVAN ROSO, policijski službenik Druge policijske postaje Split, BORIS MATIJAŠ, policijski službenik  Policijske postaje Trogir, DRAGAN ANTULOV, policijski službenik  Službe kriminaliteta droga, ŽELJKO PERKOVIĆ, policijski službenik Službe kriminaliteta droga, IVAN VUKOVIĆ, policijski službenik Službe kriminaliteta droga, ANTONIO ŠIMIĆ, policijski službenik  Službe za javni red, JADRANKA LOZIĆ, državna službenica  Policijske postaje Omiš, TOMISLAV ŠALINOVIĆ, policijski službenik Policijske postaje Makarska, SUZANA SVETIĆ, državna službenica  Odjele za ljudske potencijale, ŽELJKO ŽERAVICA, policijski službenik  Interventne jedinice policije, LADA BUZOV, državna službenica Odjela za prijavništvo i osobne isprave, MIJO FRANIĆ, policijski službenik  Službe za sigurnost cestovnog prometa, MILAN DRAŽENOVIĆ, načelnik Postaje prometne policije Split,MATE PULJIĆ, policijski službenik Postaje prometne policije Split, JOŠKO MAČINA, policijski službenik Postaje prometne policije Split,ANTE BOŽINOVIĆ, policijski službenik Policijske postaje Sinj,  IGOR GELO, policijski službenik Policijske postaje Solin, PAŠKO UGRINA, voditelj Odjela prevencije, RENATO VRBATOVIĆ, FILIP SAMARDŽIĆ, MARIO JURIĆ, STJEPAN BAN, ROZARIO ĆALETA, ANDRO PLEŠTINA, MIROSLAV PERKOVIĆ, MARIO STIPETIĆ, policijski službenici Postaje pomorske policije Split i INTERVENTNA JEDINICA POLICIJE

U sklopu obilježavanja Dana policije PU splitsko-dalmatinskoj načelnik PU gospodin Marendić 26.rujna uručio zahvalnicu kontraadmiralu PREDRAGU STIPANOVIĆU  zbog dosadašnje  suradnje i zajedničkog rada u realizaciji projekata.

 

 Također, prije svečane akademije u atriju Policijske uprave splitsko-dalmatinske izaslanstvo Policijske uprave položilo je vijenac i upalilo svijeće ispred spomen obilježja na kojem su ispisana imena policajaca poginulih tijekom Domovinskog rata. Vijence su položili i svijeće upalili članovi obitelji, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita, Grada Solina,  predstavnici sindikata, predstavnik načelnika PU koji su dužnost obavljali u vrijeme Domovinskog rata i članovi Udruge  policijskih branitelja Domovinskog rata Imotski.

U crkvi Sv. Frane na Obali održana je Sveta misa koju je predvodio fra Žarko Relota uz vojnog kapelana fra Jozu Mravak.

Napominjemo kako je u sklopu obilježavanja Dana policije u PU splitsko-dalmatinskoj 20. i 21.rujna Klub dobrovoljnih darovatelja krvi je održao akciju darivanja krvi, a IPA Regionalni klub splitsko-dalmatinski 26. rujna je organizirao tradicionalni malonogometni turnir.