Obilježena 22.godišnjica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića

Photo PU_SD/jj1.jpg

U Aržanu je danas, 2.travnja, obilježena 22. godišnjica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića. Prije početka svečanosti, izaslanik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, zamjenik ministra, i načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Zoran Petričević posjetili su obitelj pokojnog Josipa Jovića, kojom prilikom su njegovoj majci Mariji i nećacima uručili prigodne poklone.

Foto: Braco Ćosić, Slobodna Dalmacija

U Aržanu je danas, 2.travnja, obilježena 22. godišnjica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića. Prije početka svečanosti, izaslanik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, zamjenik ministra, i načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Zoran Petričević posjetili su obitelj pokojnog Josipa Jovića, kojom prilikom su njegovoj majci  Mariji i nećacima uručili prigodne poklone.   

Svečanost obilježavanja 22.godišnjice pogibije našeg heroja započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na njegovom grobu. Cvijeće i svijeće na grob Josipa Jovića položili su članovi njegove obitelji, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Grada Imotskog i općina s područja Grada Imotskog, te predstavnici braniteljskih udruga, nakon čega je održana misa zadušnica u župnoj crkvi Svih Svetih u Aržanu, u čast Josipa Jovića, ali i svih branitelja Domovinskog rata. Svetu misu predvodio je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, koji je nazočnima na svečanosti udijelio svoj blagoslov.

U Osnovnoj školi Josipa Jovića u Aržanu zatim je upriličena Svečana akademija, na kojoj se nazočnima obratio g. Evelin Tonković. U temelje naše mlade Domovine, Josipov život je ugrađen, kao što je ugrađen i nemjerljivi doprinos cijele hrvatske policije, jedine institucije koja je prije dvadesetak godina bila u stanju organizirati obranu države. Vama, draga obitelji Jović, ne treba nikakav podsjetnik za Vaš nenadoknadivi gubitak. Vi svoja sjećanja nosite svakodnevno, samozatajno, a mi se Vašoj uspomeni možemo samo pokloniti. Ovaj dio naše Domovine dao je nemjerljivi doprinos u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Mnogi heroji zaslužni za današnju Hrvatsku rođeni su upravo na imotskom području. U europsku budućnost ulazimo klanjajući se žrtvi onih koji tu budućnost nisu dočekali, naglasio je g.Tonković u svom govoru, na kraju zahvalivši obitelji Jović i svim drugim obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, za teško zamislive žrtve koje su podnijeli za bolju budućnost Hrvatske.

Učenici škole su pripremili poseban program za ovu prigodu, u znak sjećanja na Josipa Jovića, ali i sve ostale branitelje koji su pale u borbi za slobodnu Hrvatsku. U programu su, pored ostalih, nastupali i nećaci pokojnog Josipa Jovića, također učenici osnovne škole, koja nosi ime prve žrtve Domovinskog rata.     

Na kraju Svečane akademije zamjenik ministra je, u ime Ministarstva unutarnjih poslova, Osnovnoj školi Josipa Jovića donirao knjige za školsku knjižnicu, koje je primio ravnatelj škole Tomislav Perković.