U PU S-D predstavljena akcija: “Poštujte naše znakove”

Photo PU_SD/djeca plakat3.jpg

Danas je u Policijskoj upravi splitskoj-dalmatinskoj održana konferencija za tisak. Predstavljena je akcija "Poštujte naše znakove" koju su vodili policijski službenik za metodologiju i sigurnost u cestovnom prometu Perica Orešković, Drago Vukosav i policijski službenik za preventivu PPP Mladen Delić. Svake godine početkom mjeseca rujna, s početkom nove školske godine Policijska uprava splitsko-dalmatinska započinje s provođenjem akcije Poštujte naše znakove u cilju povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu na cestama te sprječavanja ugrožavanja njihovih života, s naglaskom zaštite djece u prometu, posebno u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu.

 

Danas je u Policijskoj upravi splitskoj-dalmatinskoj održana  konferencija za tisak. Predstavljena je  akcija "Poštujte naše znakove" koju su vodili policijski službenik za metodologiju i sigurnost u cestovnom prometu Perica Orešković, Drago Vukosav i  policijski službenik za preventivu PPP Mladen Delić.

 

Svake godine početkom mjeseca rujna, s početkom nove školske godine  Policijska uprava splitsko-dalmatinska započinje s provođenjem akcije  Poštujte naše znakove u cilju povećanja sigurnosti svih sudionika  u prometu na cestama te sprječavanja ugrožavanja njihovih života, s naglaskom zaštite djece u prometu, posebno u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu.

 

U sklopu provođenja ove akcije, u dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe i ravnateljima škola, biti će organizirana predavanja i razgovori u svim prvim razredima, s ciljem upoznavanja djece s temeljni pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu ( način prelaska preko kolnika, korištenje pješačkog prijelaza, vožnja u automobilu, vožnja biciklom, kretanje nogostupom i sl.) Policijski službenici će ravnatelje, učitelje i djecu upoznati s mogućnosti korištenja web alata za učenje i provjeru znanja iz prometne kulture pod nazivom Prometna učilica, na adresi http:/ / prometnaucilica.skole.hr. Za navedeni web alat potrebno je korisničko ime i lozinka , koja se može dobiti kod administrartora u školi.

 

Tijekom mjeseca rujna policijski službenici će svakog dana, posebno u vrijeme početka i završetka nastave pojačano pokrivati prometnice, ulice i raskrižju u zonama škola, te posebno nadzirati obveze vozača prema pješacima, nadzor brzine kretanja vozila, nadzor prijevoza djece te nadzor zaustavljanja i parkiranja vozila. Tom prilikom će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema vozačima koji čine prometne prekršaje, naročito prekršaje nepoštivanja prednosti prolaza pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu kao i ostale prekršaje u zonama škola.

 

Sigurnost djece u prometu  briga je i odgovornost svih nas, stoga očekujemo da će svi sudionici u prometu svojim odgovornim ponašanjem pridonijeti uspjehu ove akcije.

Pozivamo sve vozače na poštivanje prometnih propisa i opreznu vožnju, naročito u područjima oko škola i vrtića,  također pozivamo roditelje koji dovoze djecu u školu da to čine na propisan način, da djecu obvezno voze na stražnjim sjedalima i pri tom ih vezuju sigurnosnim pojasom, da vozila parkiraju tako da ne ugrožavaju drugu djecu i da prilikom prijelaza ceste koriste obilježene pješačke prijelaze.