Rad prometne policije na području PU splitsko-dalmatinske rezultirao povećanjem razine sigurnosti u cestovnom prometu

Photo PU_SD/promet pu sd 1.jpg

Na konferenciji za medije, održanoj 31. siječnja u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, prezentirani su rezultati rada prometne policije i stanje sigurnosti u prometu na području ove policijske uprave, za 2012.godinu. Tom prilikom voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Jozo Šitum naglasio je kako je u 2012.godini zabilježeno poboljšanje stanja sigurnosti cestovnog prometa, u odnosu na prethodnu godinu. Tako je broj prometnih nesreća smanjen za 17,81%. Najznačajniji podatak jest smanjenje broja poginulih osoba u prometnim nesrećama za 21,88%. Za 11,01% smanjio se i broj teško ozlijeđenih u prometnim nesrećama, dok se broj lakše ozlijeđenih osoba smanjio za 24,64%.

  

Na konferenciji za medije, održanoj 31. siječnja u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, prezentirani su rezultati rada prometne policije i stanje sigurnosti u prometu na području ove policijske uprave, za 2012.godinu. Tom prilikom voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Jozo Šitum naglasio je kako je u 2012.godini zabilježeno poboljšanje stanja sigurnosti cestovnog prometa, u odnosu na prethodnu godinu. Tako je broj prometnih nesreća smanjen za 17,81%. Najznačajniji podatak jest smanjenje broja poginulih osoba u prometnim nesrećama za 21,88%. Za 11,01% smanjio se i broj teško ozlijeđenih u prometnim nesrećama, dok se broj lakše ozlijeđenih osoba smanjio za 24,64%. Prema tim podacima, na području ove policijske uprave bilježi se 5 poginulih na 100 000 stanovnika, što je u razini visokorazvijenih europskih država.   

Najavljene su preventivno-represivne aktivnosti koje će se provoditi i tijekom 2013.godine. Ove aktivnosti usmjerene su prema rizičnim skupinama sudionika u prometu, a odnose se na suzbijanje vožnje pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava, zaštitu vozača i putnika motocikala i mopeda, pojačan nadzor brzina kretanja vozila i zaštitu pješaka.

Obzirom na dobar učinak radarskih uređaja za nadzor brzine koji su postavljeni na nekoliko lokacija, najavljeno je i postavljanje radarskog uređaja za istovremeni nadzor brzine i poštivanja crvenog svjetla na semaforu u Ulici Domovinskog rata u Splitu, dok će u Vukovarskoj ulici biti postavljen samo uređaj za nadzor poštivanja crvenog svjetla na semaforu.

Na ovoj konferenciji, voditelj Šitum je naglasio veliku i važnu ulogu medija u promoviranju prometne kulture i podizanju razine sigurnosti u cestovnom prometu.