Policijski službenici sudjelovali u akciji „Poseidon Rapid Intervention 2016“

Photo PU_SD/poseidonweb.jpg

 FOTO:PU splitsko-dalmatinska 

U splitsku luku danas je uplovilo službeno plovilo o/b P-206 „Trsat“  kojim su 10. siječnja 2016. godine u akciju „ Poseidon Rapid Intervention“ upućeni hrvatski policajci. Policijske službenike Policijske uprave splitsko-dalmatinske Davora Elača,  Maria Omelića, Miroslava Perkovića i policijskog službenika  PU primorsko goranske Igora Jelića, dočekali su Joško Dorić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova za materijalno financijske poslove, Slobodan Marendić, ovlašten za obavljanje poslova načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske, Mladen Bužančić, voditelj Službe za državnu granicu i Žarko Smajić, načelnik Postaje pomorske policije Split koji su policijskim službenicima zaželjeli dobrodošlicu kući. U riječima dobrodošlice istaknuto je kako je hrvatska policija uspješno provela naloženu zadaću, a što je zasluga svih policijskih službenika koji su u istoj  sudjelovali, u  protekla  četiri mjeseca. 

 U sklopu operacije „Poseidon Rapid Intervention“, u razdoblju od 15. siječnja do 15. svibnja ove godine, sudjelovalo je ukupno 24 policijska službenika pomorske policije i četiri policijska časnika za vezu iz PU splitsko-dalmatinske, PU primorsko-goranske, PU istarske, PU zadarske, PU šibensko-kninske i PU dubrovačko-neretvanske. Policijski službenici su bili raspoređeni u četiri ciklusa s po osam policajaca u jednom ciklusu.

 Operacija “Poseidon Rapid Intervention” je združena operacija snaga EU u organizaciji Europske agencije za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama zemalja članica Europske unije (Frontex).  Cilj ove akcije je provedba aktivnosti na vanjskim granicama Europske unije na moru na području istočnog Sredozemlja (Republika Grčka) zbog smanjenja iznimnog migracijskog pritiska, uspostava kontrole nezakonitih migracijskih tokova u smjeru zemlje članice Europske unije  i sprečavanje prekograničnog kriminaliteta.