"Sveta Marija Magdalena" predana mons. Marinu Barišiću

Photo PU_SD/sv marija magdalena  1  za web.JPG

 foto: ilustracija 

Pronađena umjetnička slika „Sveta Marija Magdalena“ danas je vraćena vlasnicima. Prije gotovo deset godina, od 21. do 24. kolovoza 2005., izvršena je provala u crkvu Sv. Mande u ulici Nazorov prilaz u Splitu, kojom prilikom je otuđena umjetnička slika. Nakon pronalaska slike zatražen je pregled od strane Konzervatorskog odjela u Splitu, nakon čega je nesporno potvrđena autentičnost - originalnost slike.

Na svečanosti upriličenoj u Nadbiskupskom ordinarijatu gospodin Marko Srdarević, ovlašten za obavljanje poslova načelnika policijske uprave, umjetničku sliku uručio je Splitsko-makarskom nadbiskupu mons. Marinu Barišiću.

Mons. Marin Barišić čestitao je splitskoj policiji, a posebno onim policijskim službenicima koji su svojim trudom i radom doprinijeli da se pronađe vrijedna umjetnička slika.

“Ovaj događaj, posebno danas na Veliki Petak ima svoju posebnu simboliku. Marija Magdalena je ponovno među nama što je od izuzetnog značaja za Crkvu, ali i za hrvatsku kulturu uopće, s obzirom da se radi o neprocjenjivoj kulturnoj vrijednosti “ istakao je mons. Marin Barišić.  

Gospođa Vanja Kovačić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Splitu navela je kako je pronađena slika rad nepoznatog autora iz 17. st. uokvirena drvenim rezbarenim okvirom, a  izrađena je u tehnici ulje na platnu. „Pronađena slika dio je povijesne i kulturne baštine radi čega je njena materijalna vrijednost nemjerljiva “ istakla je gospođa Kovačić.

Svečanom uručenju također su nazočili Generalni vikar mons. Miroslav Vidović, policijski kapelan i dekan fra Žarko Relota, načelnik Sektora kriminalističke Josip Buljan, Marinko Ivandić, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta i Nenad Kita, pomoćnik načelnika za poslove kriminalističke policije u Drugoj policijskoj postaji Split.