Sinjska alka - povijest i tradicija

Photo PU_SD/alka 1a.jpg

Sinjska alka je hrvatska viteška igra. Održava se svake godine u prvoj nedjelji mjeseca kolovoza u Sinju, na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. godine. Na taj dan je 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu vojske turskog seraskera koja je brojala 60 tisuća vojnika. U Sinju se na ovogodišnjoj proslavi okupio cijeli državni vrh. Alki je nazočio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik Vlade Zoran Milanović, potpredsjednici Hrvatskog Sabora, prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić te drugi ministri u vladi, velik broj predstavnika veleposlanstava kao i saborski zastupnici te turski veleposlanik. Policijski službenici policijske uprave splitsko-dalmatinske osiguravali su 297. Alku te kao i prethodnih godina poduzeli niz operativno preventivnih aktivnosti u cilju osiguranja povoljnog javnog reda i mira te još jedan put pokazali da proaktivnim radom i pomno isplaniranim aktivnostima, te svojom profesionalnošću doprinose u konačnici zadovoljstvu sveprisutnih. Djelatnici policijske uprave temeljito su pripremili osiguranje za visoke uzvanike državnog vrha i diplomate koji su svojim nazočnošću uveličali Sinjsku alku.  Policijski službenici koji u sklopu međunarodne policijske suradnje obavljaju službu u PU splitsko-dalmatinskoj i to policijski službenici iz Češke, Slovačke, Makedonije i Njemačke u sklopu projekta "Sigurna turistička sezona", jučer su također prisustvovali održavanju 297. Sinjske Alke.  

 

Sinjska alka je hrvatska viteška igra. Održava se svake godine u prvoj nedjelji mjeseca kolovoza u Sinju, na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. godine. Na taj dan je 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu vojske turskog seraskera koja je brojala 60 tisuća vojnika.

U Sinju se na ovogodišnjoj proslavi okupio cijeli državni vrh. Alki je nazočio predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik Vlade Zoran Milanović, potpredsjednici Hrvatskog Sabora, prvi potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić te drugi ministri u vladi, velik broj predstavnika veleposlanstava kao i saborski zastupnici te turski veleposlanik.

Policijski službenici policijske uprave splitsko-dalmatinske osiguravali su 297. Alku te kao i prethodnih godina poduzeli niz operativno preventivnih aktivnosti u cilju osiguranja povoljnog javnog reda i mira te još jedan put pokazali da proaktivnim radom i pomno isplaniranim aktivnostima, te svojom profesionalnošću doprinose u konačnici zadovoljstvu sveprisutnih.

Djelatnici policijske uprave temeljito su pripremili osiguranje za visoke uzvanike državnog vrha i diplomate koji su svojim nazočnošću uveličali Sinjsku alku.

 

Policijski službenici koji u sklopu međunarodne policijske suradnje  obavljaju službu u PU splitsko-dalmatinskoj i to policijski službenici iz Češke, Slovačke, Makedonije i Njemačke  u sklopu projekta "Sigurna turistička sezona", jučer su također  prisustvovali održavanju 297. Sinjske Alke.