U OŠ "Supetar" na Braču održana treća komponenta preventivnog projekta "Živim život bez nasilja"

Photo PU_SD/Mirko1.jpg

 foto: ilustracija 

Zajednički preventivni projekt Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta - „Živim život bez nasilja“, usmjeren je na sprječavanje različitih oblika nasilja među mladima i nasilja u obitelji, uz izgradnju kulture nenasilja, tolerancije i nediskriminacije.

U utorak, 31. svibnja, u Osnovnoj školi „Supetar“ na Otoku Braču provedena je treća komponenta ovog preventivnog projekta - interaktivna parlaonica (debata) između predstavnika učenika 7.a i 7.b razreda, na temu „Prednosti i nedostaci Interneta i društvenih mreža s aspektom na nasilje“, uz stručnu pomoć učiteljice Tea Della Croce. Osim toga, za debatu su učenici snimili dva kratka dokumentarna filma. Nakon izlaganja i rasprave u koju su se uključivali i drugi učenici, tročlano povjerenstvo, sastavljeno od učenica osmog razreda, odlučilo je da su pobjednici učenici 7.b razreda, koji su naglašavali prednosti Interneta i društvenih mreža.       

Kao posebni gosti u projekt su uključeni predstavnici omiljenog nogometnog kluba - riječ je naravno o HNK "Hajduk“. Predstavnici "Hajduka" - g. Velimir Strinić i dva igrača, Karlo Letica i Kristian Puljić, donijeli su prigodne poklone za učenike, te strpljivo odgovarali na njihova pitanja.

Nakon debate igračima je postavljeno pitanje da li su oni kao sportaši izloženi nekakvoj vrsti nasilja, na što su Karlo i Kristian odgovorili da su na utakmicama često izloženi verbalnom nasilju, od raznih uvreda i psovki, ali da oni to nastoje ignorirati, te bez obzira na sve, nastoje biti što bolji u sportu kojim se bave, što pokazuju svojim svakodnevnim zalaganjem na treninzima i utakmicama.

Zaključak je da je takva vrsta nasilja na sportskim terenima uobičajena, ali da nije i ne može biti prihvatljiva, te da se svi zajedno trebamo zalagati da takvog i bilo kakvog drugog oblika nasilja bude sve manje.

Osim navedenih, provedbi treće komponente nazočili su i ravnateljica Osnovne škole Dubravka Menjak, načelnica Policijske postaje Brač Magdalena Mirić, policijski službenik Odjela prevencije Mirko Matković, pedagoginja Andrea Kaštelan, defektologinja Sanja Šolić, te razrednici sedmih razreda Bruno Lozina i Blanša Dadić.