Započinje operativna akcija „Mir i Dobro“

Photo PU_SD/Mir i dobro.JPG

S ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, kao i opće sigurnosti građana, i ove godine, u doba božićnih i novogodišnjih blagdana, na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, u vremenu od 15. prosinca 2016. godine do 08. siječnja 2017. godine provoditi će se operativna akcija „Mir i dobro“. Cilj akcije je upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a koji su tijekom proteklih godina bili uzrokom ozljeđivanja građana. Tijekom prosinca 2015.g i siječnja 2016. godine na području ove Uprave, od posljedica uporabe pirotehničkih sredstava ukupno je ozlijeđeno 13 osoba, od čega su dvije osobe zadobile teške tjelesne ozlijede, a jedanaest osoba je zadobilo lakše tjelesne ozlijede. Tijekom trajanja akcije na području PU splitsko-dalmatinske ukupno je oduzeto 3246 komada raznih pirotehničkih sredstava Upozoravamo građane na obvezu pravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, kao i na zakonom propisan način prodaje pirotehničkih sredstava, a sve sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima. Posebno upozoravamo roditelje kako je nužno da, i kod uporabe pirotehničkih sredstava I. razreda koja se mogu prodavati tijekom cijele godine osobama starijima od 14 godine, ne dozvole da djeca istu koriste bez nadzora roditelja ili odrasle osobe, odnosno istu ne upotrebljavaju na način na koji bi mogli ugroziti svoje zdravlje i zdravlje drugih osoba.  

 FOTO:ilustracija

S ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, kao i opće sigurnosti građana, i ove godine, u doba božićnih i novogodišnjih blagdana, na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, u vremenu od 15. prosinca 2016. godine do 08. siječnja 2017. godine provoditi će se operativna akcija „Mir i dobro“.

Cilj akcije je  upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a koji su tijekom proteklih godina bili uzrokom ozljeđivanja građana. Tijekom prosinca 2015.g i siječnja 2016. godine na području ove Uprave, od posljedica uporabe pirotehničkih sredstava ukupno je ozlijeđeno 13 osoba, od čega su dvije osobe zadobile teške tjelesne ozlijede, a jedanaest osoba je zadobilo lakše tjelesne ozlijede. Tijekom trajanja akcije na području PU splitsko-dalmatinske ukupno je oduzeto 3246 komada raznih pirotehničkih sredstava

Upozoravamo građane na obvezu pravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, kao i na zakonom propisan način prodaje pirotehničkih sredstava, a sve sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima. Posebno upozoravamo roditelje kako je nužno da, i kod uporabe pirotehničkih  sredstava I. razreda koja se mogu prodavati tijekom cijele godine osobama starijima od 14 godine, ne dozvole da djeca istu koriste bez nadzora roditelja ili odrasle osobe, odnosno istu ne upotrebljavaju na način na koji bi mogli ugroziti svoje zdravlje i zdravlje drugih osoba.

Pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati u prodavaonicama i kioscima tijekom cijele godine osobama starijima od 14 godina.

Pirotehnička sredstva II. i III., T1 i P1mogu se prodavati od 15. prosinca do 01. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, samo osobama starijima od 18 godina

Uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je u zatvorenim prostorima, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 02.siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva. 

Obzirom na zakonske odredbe, policijski službenici ove Policijske uprave će kontinuirano obavljati nadzor prodajnih mjesta na području Županije, te ukoliko utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava obavlja suprotno zakonskim odredbama, pirotehnička sredstva će oduzeti, a odgovorne pravne ili fizičke osobe će biti prekršajno prijavljene.

Tijekom provođenja akcije policijski službenici će poduzimati i niz preventivnih aktivnosti u suradnji sa lokalnom vlasti i obrazovnim ustanovama u cilju edukacije djece.

Koristimo prigodu podsjetiti građane kako je još uvijek u tijeku akcija "Manje oružja - manje tragedija“ u sklopu koje mogu prijaviti i dragovoljno predati sve vrste oružja i ubojitih sredstava. Protiv građana koji ovakvo oružje prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak sukladno Zakonu o oružju.

Oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već kontaktirajte policiju na broj 192. Na Vašu adresu doći će posebno osposobljeni policijski službenici u civilnoj odjeći i s vozilom bez policijskih oznaka koji će preuzeti oružje.

Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.