Split: održana svečanost primopredaje policijskih plovila

Photo PU_SD/IK1.jpg

Danas u 9.00 sati na Međunarodnom pomorsko graničnom prijelazu u splitskoj luci na Gatu Svetog Duje u Splitu, održana je svečanost primopredaje dvaju policijskih plovila, u sklopu IPA 2008 programa Europske unije za Hrvatsku, pod nazivom Nadzor plave granice-faza II. Brodovi će ploviti pod imenima Split i Ivan Kamber, u čast i spomen na poginulog policajca i branitelja Ivana Kambera, koji je 25.kolovoza 1991.stradao u Domovinskom ratu, u dobi od 22 godine.

  

Na Međunarodnom pomorsko graničnom prijelazu u splitskoj luci na Gatu Svetog Duje u Splitu, 4.ožujka u 9.00 sati održana je svečanost primopredaje dvaju policijskih plovila, u sklopu IPA 2008 programa Europske unije za Hrvatsku, pod nazivom Nadzor plave granice-faza II. Brodovi će ploviti pod imenima Split i Ivan Kamber, u čast i spomen na poginulog policajca i branitelja Ivana Kambera, koji je 25.kolovoza 1991.stradao u Domovinskom ratu, u dobi od 22 godine.

Plovila vrijedna 4 280 000 Eura, izradila je estonska tvrtka BalticWorkboats, a koristiti će ih Policijska uprava splitsko-dalmatinska. Nabava ovih plovila ima veliki značaj za graničnu policiju, ali i za Ministarstvo unutarnjih poslova općenito, te označava daljnji napredak u ostvarenju europskih standarda i jačanju zajedničke europske sigurnosti.

Strategija razvoja pomorske policije izrađena je kao rezultat Twinning projekta Nadzor plave granice, a ima za cilj uspostavu učinkovitog sustava nadzora državne granice na moru, u skladu sa standardima Europske unije.

Ovo je još jedan uspjeh našeg zajedničkog djelovanja na stalnom unaprjeđenju sigurnosti granica. Republika Hrvatska će, kao punopravna članica Europske unije biti odgovorna čuvarica svojih granica, koje će ujedno biti i vanjska granica zajednice s više od 500 milijuna stanovnika, istaknuo je u svom obraćanju nazočnima ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, zahvalivši se svima koji su omogućili uspješnu realizaciju ovog projekta, a posadama ophodnih brodova zaželio je mirno more i puno uspjeha u radu.

Osim ministra Ranka Ostojića, nazočnima se obratio i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, zatim šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Nj.E.Paul Vandoren, kao i ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Nataša Mikuš Žigman.

Na kraju svečanosti, g. Vlado Dominić uručio je prigodni poklon roditeljima stradalog policijskog službenika Ivana Kambera – fotografiju policijskog plovila, koji s ponosom nosi ime njihovog sina.