U Splitu održana svečana promocija monografije „Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990-1996“

Photo PU_SD/sjp naslovna.JPG

 

U prostorijama Građevinskog fakulteta u Splitu jučer je održana svečana promocija monografije „Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990-1996“, čije je izdavanje inicirala Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata, a izdana je uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova. 

Ova monografija predstavlja trajnu uspomenu na izuzetan doprinos specijalne policije u Domovinskom ratu, jer, kako je i u samom zaključku navedeno, „ovim se izdanjem ispunjavaju sva obećanja dana ranjenim, nestalim i poginulim pripadnicima Specijalne jedinice o tome da se njihova žrtva nikada neće zaboraviti i da će sjećanje na njih biti vječno“.

Predstavljanje monografije započelo je minutom šutnje za sve poginule i umrle pripadnike Specijalne jedinice policije, policijske službenike i branitelje, a zatim i stihovima pjesme „Udobna im budi“, autora Veljka Mandića, koji je istu napisao u spomen na svog sina Maria i sve branitelje poginule u Domovinskom ratu. 

Ne daj da zaborav padne,

Na žrtve taj mladi svijet,

U riznici duše tvoje

Počiva i moj cvijet!

O svetoj slobodi tvojoj

Svoje snove snio

Za te je život dao

jer ti je prijatelj bio.

Uz članove obitelji poginulih specijalaca i veterane Specijalne jedinice policije, promociji monografije nazočili su i general Mladen Markač, pukovnik Ante Šoljić, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić, načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina, ovlašten za obavljanje poslova zapovjednika Specijalne jedinice policije Split Goran Bočina, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i drugih gradova i općina, predstavnici Splitsko-makarske nadbiskupije, policijski kapelan i dekan fra Žarko Relota, predsjednik Udruge specijalne policije RH Josip Klemm, predsjednik Udruge veterana specijalne policije BATT Split Ivica Glavota, te predsjednici i članovi braniteljskih udruga, kao i dr. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata, koji je zajedno s fra Žarkom Relota s nazočnima podijelio svoja razmišljanja o monografiji.

Svečanost je uveličala klapa PU splitsko-dalmatinske „Sveti Mihovil“, izvođenjem prigodne pjesme „Mojoj lijepoj zemlji Hrvatskoj“.

Na završetku svečanosti g. Ivica Glavota uručio je primjerak monografije obiteljima poginulih pripadnika Specijalne jedinice policije, uz zahvale svima koji su svojim angažmanom doprinijeli izdavanju monografije.