AKTIVNOST POLICIJE U DANIMA OBILJEŽAVANJA BLAGDANA SV. MARTINA

Photo PU_SD/promet.jpg

I ove godine povodom obilježavanja blagdana Sv.Martina od 09. do 11. studenog očekuje se povećan broj sudionika u cestovnom prometu. Stoga će policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske u navedenom periodu provoditi akcije u prometu u cilju sprječavanja i sankcioniranja vožnje pod utjecajem alkohola posebno u noćnim i ranim jutarnjim satima. Ovogodišnji projekt ujedinio je u zajedničkoj kampanji pod nazivom „RAZMISLI-kad piješ ne vozi“ Zagrebačku pivovaru i Ministarstvo unutarnjih poslova s ciljem educiranja i poticanja javnosti na odgovorno ponašanje u prometu u kojem će Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti usmjerit na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. Na području Policijske uprave splitsko dalmatinske kampanja će se provesti 10/11. studenog kojom prilikom će se vozačima i sudionicima dijeliti prigodne brošure.   

 

I ove godine povodom obilježavanja blagdana Sv.Martina od 09. do 11. studenog  očekuje se povećan broj sudionika u cestovnom  prometu. Stoga će policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske u navedenom periodu provoditi akcije u prometu  u cilju sprječavanja i sankcioniranja  vožnje pod utjecajem alkohola posebno u noćnim i ranim jutarnjim satima.

Ovogodišnji projekt ujedinio je u zajedničkoj kampanji pod nazivom „RAZMISLI-kad piješ ne vozi“ Zagrebačku pivovaru i Ministarstvo unutarnjih poslova s ciljem educiranja i poticanja javnosti na odgovorno ponašanje u prometu u kojem će  Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti usmjerit na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. Na području Policijske uprave splitsko dalmatinske kampanja će se provesti 10/11. studenog kojom prilikom će se vozačima i sudionicima dijeliti prigodne brošure. 

Nadzor vozača obavljat će se na lokacijama koje se statistički ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola. U ove ciljane aktivnosti bit će uključen odgovarajući broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge, uređaji za nadzor brzine).

Kao upozorenje vozačima možemo istaknuti kako je alkohol jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća te vozačima koji su konzumirali alkohol, a sve kako ne bi došlo do prometnih nesreća, ozljeđivanja ili stradavanja osoba, savjetujemo:

  •  ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga   dovesti u životnu opasnost,
  • koristite javni prijevoz,
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
  • ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti),
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića.