Svečano obilježavanje 110 godina djelovanja i rada Autokluba "Split"

Photo PU_SD/20171020_124052.jpg

 foto:PU splitsko-dalmatinska 

U Splitu je danas, 20. listopada, svečano obilježeno 110.godina djelovanja i rada  Autokluba „Split“ na području Splita i Splitsko-dalmatinske županije.U ovom trenutku  Autoklub „Split“ ima više od  6 tisuća članova.

Svečanost je otpočela na Školskom prometnom poligonu, jedinstvenom u Republici Hrvatskoj, koji je izgrađen daleke 1973. godine, kojim upravlja Auto klub „Split“ na temelju Programa izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece u Gradu Splitu. Prigodom obilježavanja 110.godišnjice Autokluba „Split“ poligon je obnovljen i sada posjeduje simulirane prometne uvjete sa izgrađenim višetračnim cestama, prijelazima preko željezničke pruge, parkiralištima, kružnim tokom, semaforima, nadzornim centrom, opremljen kompletnom vodoravnom i okomitom prometnom signalizacijom.

Na otvaranju obnovljenog Školskog poligona na kojem edukaciju djece provodi  policija u suradnji s Autoklubom, bio je uz župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, gradonačelnika Grada Splita Andre Krstulovića Opare, predstavnike Ravnateljstva policije  i načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić kao izaslanik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Svake školske godine obuku na poligonu prođe preko 10.000  učenica i učenika osnovnih škola s područja Splita, kao i preko 2.000 učenica i učenika s područja Splitsko - dalmatinske županije, čime je  ostvaren nemjerljiv učinak, kako na povećanje sigurnosti prometa, tako i na društvo u cjelini, te se po uspješnom završetku programa izdaju uvjerenja-dozvole o položenom ispitu za biciklista. Danas su u obnovljenom Školskom poligonu uživala i djeca koja su nakon svečanog otvaranja, na biciklima uz budno oko policajaca, isprobala nove staze i novu signalizaciju. 

Izvođenje nastave je u potpunosti u skladu sa Integrativnim odgojno-obrazovnim sadržajem u Nastavnom planu i programu za osnovne škole u Republici Hrvatskoj, kao i Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa 2011.-2020. godine.

Obilježavanje je nastavljeno prigodnim programom i svečanom akademijom.Stanko Smodlaka, predsjednik Autokluba „Split“ u svom obraćanju posebno je istakao značaj Ministarstva unutarnjih poslova i PU splitsko-dalmatinske u provođenju zajedničkih projekata koji su usmjereni na edukaciju djece, ali i projekata koji su općenito usmjereni na podizanje razine sigurnosti u prometu, te je naglasio kako su svi značajniji projekti AK „Split“, a vezani uz  promet i sigurnost prometa, provedeni u suradnji sa PU splitsko-dalmatinskom.

U sklopu akademije Slobodan Marendić, kao izaslanik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića u svom govoru je naveo kako je ova obljetnica prigoda za čestitku svima koji su svojim radom u Autoklubu „Split“ doprinijeli povećanju razine i usluge koju HAK i Autoklub „Split“ pružaju. Također, istakao je kako je suradnja policije i Autokluba “Split“ kreirala sinergiju koja je doprinijela podizanju razine prometne kulture posebno kod djece, dovela do realizacije edukativnih projekata, a sve usmjereno k cilju povećanju sigurnosti cestovnog prometa opće.

U sklopu svečanog obilježavanja podijeljena su i priznanja. Priznanje je uručeno  Splitsko-dalmatinskoj županiji, Gradu Splitu, Ministarstvu unutarnjih poslova vezano uz provođenje Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i PU splitsko-dalmatinskoj, Službi za sigurnost cestovnog prometa. U ime nagrađenih zahvalio se načelnik Slobodan Marendić koji je u zahvali naveo kako su priznanja dokaz kontinuiranog rada, ali i suradnje na podizanju sigurnosti prometa i prometne kulture.

Autoklub „Split“ duboko zadire u društveno korisna područja počevši od edukacije djece vrtićke dobi do rada sa učenicima osnovnih škola i redovitih preventivnih akcija, a cilj svih aktivnosti primarno je usmjeren na sigurnost cestovnog prometa, posebno na sigurnost djece kao najmlađih i najranjivijih sudionika u prometu. Ove preventivne aktivnosti se provode svake godine u suradnji sa Policijskom upravom splitsko dalmatinskom - Službom za sigurnost cestovnog prometa,Hrvatskim autoklubom, Odborom za sigurnost Splitsko dalmatinske županije, Zajednicom tehničke kulture Split i ostalim srodnim udrugama.Neke od preventivno-edukativnih akcija koje provodimo su: „Sigurno u školu s HAK-om (uoči početka svake školske godine), „Poštujte naše znakove“, „Sigurno i vješto u prometu“, „Sigurno na dva kotača“, natjecanje učenika 5. razreda u spretnosti vožnje biciklom i poznavanju prometnih propisa, Županijska i Državna natjecanja na razini svih osnovnih škola Županije (svake godine). Osim toga uoči turističke sezone, Božićnih blagdana i početka proljetne sezone vožnje motocikla u suradnji s Policijskom upravom splitsko-dalmatinskom , ali i ostalim institucijama održavaju se natjecanja i tematske tiskovne konferencije  s ciljem podizanja razine sigurnosti prometa.