Koordinacija aktivnosti s vatrogasnom zajednicom - održana radionica u zgradi Policijske uprave splitsko dalmatinske

Photo PU_SD/kord s vatrog web.jpg

Dana 13. lipnja 2018. godine, u zgradi Policijske uprave Splitsko-dalmatinske održana je edukacija i ciljana tematska radionica na kojoj su uz načelnika Policijske uprave Slobodana Marendića sudjelovali načelnici svih policijskih postaja te rukovoditelji specijaliziranih linija rada sektora policije, kriminalističke policije i inspektorata unutarnjih poslova, zajedno s predstavnicima Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Uz zapovjednika županijske vatrogasne zajednice gospodina Dražena Glavinu, njegovog zamjenika i ujedno zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Split gospodina Ivana Kovačevića, kvaliteti radionice su svojim aktivnim sudjelovanjem posebno doprinijeli i zapovjednici trinaest operativnih vatrogasnih područje Splitsko dalmatinske županije.

Cilj radionice je priprema za operativnu provedbu zadaća u protupožarnoj sezoni te usklađivanje i nastavak jačanja partnerskih odnosa, edukacija i kritička analiza iskustava uz poseban naglasak na odlučujući značaj međusobne komunikacije i uvezivanja na terenu.

Teme edukacije  i predavači:

  • Problematika požara na otvorenim prostorima, uloga operativnog središta u Divuljama te prijedlozi za  unaprjeđenje suradnje policijskih i vatrogasnih snaga na terenu  -  Dražen Glavina, županijski vatrogasni zapovjednik
  • Problematika požara u urbanim sredinama kroz moguće modele prevencije i unaprijeđena suradnje policijskih i vatrogasnih snaga na terenu – Ivan Kovačević, zapovjednik JVP Split
  • Mogućnosti i modeli suradnje u prevenciji – Paško Ugrina, voditelj službe prevencije u Policijske uprave splitsko-dalmatinske
  • Osiguranje mjesta događaja i prikupljanje operativnih saznanja o načinu počinjenja i mogućim počiniteljima  - Ante Matković, voditelj Odjela za očevide  i Miranda Kulušić, voditeljica Inspekcije zaštite od požara i eksploziva Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Predavači iz vatrogasne zajednice posebno su se osvrnuli na iskustva iz proteklih sezona, prezentirane su nove tehnologije implementirane u rad i procedure vatrogasne struke, a  primjenom modela predviđanja mogućih scenarija analizirana je uloga svake od službi i načini terenskog komuniciranja. Okupljanje svih policijskih i vatrogasnih rukovoditelja omogućilo je i izravnu problemsku komunikaciju po teritorijalnom principu, upravo sa ciljem praktičnog povezivanja i lakše komunikacije.

U segmentu rada  prevencije iskazan je obostran interes za nastavak i unaprjeđenje suradnje kroz modele rada Policijske uprave, od vođenja kampanja, obuhvata ciljnih grupa  do selektivne i usmjeren prevencije.

Posebno je naglašena i obrađena problematika osiguranja mjesta događaja i prikupljana saznanja o načinu izvršenja ili počiniteljima. Interakcijom kroz diskusiju, detektiran je niz primjera iz prakse koji predstavljaju kvalitetan dodatak standardnim procedurama i potvrđuju koristi od  terenskog uvezivanja dviju srodnih službi.