„Motocikli i mopedi - sigurno u prometu"

Photo PU_SD/HAC motocikli i mopedi - promet tiskov.jpg

 Danas, 17. travnja u 11.00 sati u Splitu, u prostoru HAK-a, Auto kluba Split, održana je tematska tiskovna konferencija u svezi provođenja preventivne akcije „Motocikli i mopedi - sigurno u prometu".

Danas, 17. travnja  u 11.00 sati u Splitu, u prostoru HAK-a, Auto kluba Split, održana je tematska tiskovna konferencija u svezi provođenja preventivne akcije „Motocikli i mopedi - sigurno u prometu".

Ovu akciju Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi zajedno sa  partnerima u prevenciji - Hrvatskim auto klubom – Auto klubom Split, Srednjom tehničko-prometnom školom, Udrugom inženjera prometa AMAC FSC, udrugama motociklista, Udrugom osoba s invaliditetom, te Zavodom za hitnu medicinu.

Jozo Šitum, načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave splitsko-dalmatinske, istaknuo je da je jedan od povoda ove akcije brojka od gotovo 28000 registriranih mopeda i motocikla na području ove Županije, od čega je u gradu Splitu registrirano 15000 ovih vozila. Tijekom 2011.g. jedanaest vozača motocikla je smrtno stradalo. Mladi vozači u dobi od 16 do 24 godine su najčešće vozači motocikla i važno je kontinurano preventivno djelovati i ukazivati na moguće opasnosti u sudjelovanju u cestovnom prometu. Cilj nam je povećati sigurnost svih sudionika u prometu, ali ovom akcijom posebno vozača i putnika na motociklima i mopedima. Iako je stanje u sigurnosti cestovnog prometa povoljno, cilj nam je dovesti na noš višu razinu. Stoga ova akcija obuhvaća i buduće kandidate za vozače za koje će sutra 18. travnja u 18.00 sati, u Splitu, u Gradskoj knjižnici Marko Marulić biti održana predavanja o sigurnosti u prometu, a predavači su naprijed navedeni nositelji akcije.

Tajnik AK Split, Igor Podrug istaknuo je važnost angažiranja svih resursa kako bi se akcijom podigla svijest građana i vozača i približilo mladim vozačima omogućujući im i educirajući ih na vožnju "sigurna dva kotača".

Iz udruge BMW moto klub Split, predsjednik Željan Rakela, smatra da će ovu akciju prepoznati šira javnosti i očekuje da će akcija biti tradicionalna.   

Ravnatelj Srednje prometne škole Josip Balić, istaknuo je potrebu stalnog informiranja i educiranja mladih o pravilima i ponašanju u prometu.