U Hrvacama obilježena 25. godišnjica pogibije policijskih službenika i redarstvenika

Photo PU_SD/Hrvace 2016 NASLOVNA.JPG

Danas, 20. rujna,  u Hrvacama je obilježena 25. godišnjica pogibije policijskih službenika i redarstvenika Ante Škoko, Kažimira Abramovića, Zorana Bočine, Ivice Grubača, Bogoslava Lukića, Jakova Topića, Dušana Cvrlje, Mira Milanovića i Ante Radana koji su 1991. godine dali svoje živote braneći domovinu. Svečano obilježavanje započelo je svetom misom u crkvi Svih Svetih koju je predvodio fra Žarko Relota, policijski kapelan PU splitsko-dalmatinske i dekan, uz fra Nevena Pavlinušića, župnika crkve Svih Svetih u Hrvacama. Uz članove obitelji poginulih redarstvenika na svetoj misi sudjelovali su  Slobodana Marendić, ovlašten za obavljanje poslova načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske, zapovjednik Specijalne jedinice policije Split Antona Dražina i načelnici Sektora, voditelji Službi, načelnici policijskih postaja Sinj, Trilj i Imotski uz brojne policijske službenik.  Svečanom obilježavanju 25.godišnjice nazočio je Davor Pavić, kao predstavnik Splitsko-dalmatinske županije, načelnik općine Hrvace gospodin Dinko Bošnjak, izaslanstvo grada Sinja, te načelnik općine Otok Branko Samardžić. Uz brojne članove Udruge BATT, svečanoj misi i polaganju vijenaca nazočili su i branitelji iz udruga HVIDRA Sinj, Udruge udovica i roditelja poginulih branitelja Sinj, Udruge policijskih branitelja Domovinskog rata Imotski, Udruge veterana 4.gardijske brigade, te brojni članovi ostalih udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja Splita, Sinja i Imotskog koji su odali počast poginulim suborcima.  Fra Žarko Relota je, u svojoj nadahnutoj propovjedi, istakao kako je obitelj uvijek u životu na prvom mjestu, te kako se unutar obitelji stvaraju neraskidive veze koje ne prestaju niti trenutkom smrti. „Isus nije bio indiferentan prema svojoj obitelji, već Isus stvara svoju novu obitelj kojoj je zajednička riječ Božja i Božji zakoni. Kada bi svi izvršavali Božje zapovijedi među svima nama bi vladala povezanost veća od obiteljskih veza. Naši poginuli redarstvenici su upravo tako živjeli, sve nas su doživljavali kao braćom i sestrama jer su sebe stavili na prvu crtu bojišnice i time nam dali do znanja kako je njihova želja da budemo jedna hrvatska obitelj. Svojim primjerom pokazali su nam kako se gradi nova obitelj koju povezuje zajedništvo i neraskidiva ljubav. Poginuli redarstvenici ostavili su nam zalog da i nakon njih nastavimo živjeti tu ideju nove obitelji i ljubavi prema Domovini“, istaknu je fra Žarko Relota. Konačno, naglasio je kako se u današnje vrijeme još više trebamo zalagati za zadatak koji nam je ostavljen u naslijeđe, da gradimo svoju domovinu i da budemo istinska zajednica braće i sestara. 

U završnici svete mise na kojoj je sudjelovala i klapa Policijske uprave splitsko-dalmatinske „Sveti Mihovil“, fra neven Pavlinušić zahvalio se svim na dolasku i završio misno slavlje stihovima „ I kad zadnju zapale mi svijeću, ja Hrvatsku zaboravit neću“.   

Nakon svečane mise na spomeniku koji je podignut u čast svim poginulim redarstvenicima članovi obitelji i izaslanstva PU splitsko-dalmatinske, Splitsko-dalmatinske županije, općine Hrvace, grada Sinja, općine Otok i udruge BATT i ostalih braniteljskih udruga položili su vijence i upalili svijeće. Cvijeće je položeno i svijeće upaljene i na spomeniku redarstvenicima koji su bili dio specijalne policije, ali i na ostale spomen ploče podignute u čast poginulih redarstvenika.