Priopćenje za javnost o rezultatima provedene akcije "Mir i dobro"

Photo PU_SD/mir idobro.jpg

Policijska uprava splitsko-dalmatinska je od 16. prosinca 2013. do 8. siječnja 2014. provodila akciju "Mir i dobro", u cilju sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava. Tijekom prosinca, posebice u blagdanskom razdoblju, policija je pojačano kontrolirala neovlaštenu prodaju pirotehničkih sredstava. U cestovnom prometu, kao i prometu na granici, posebna je pozornost posvećena većoj protočnosti prometa, te suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza.

 

Policijska uprava splitsko-dalmatinska je od 16. prosinca 2013. do 8. siječnja 2014.  provodila akciju "Mir i dobro", u cilju sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava.

Tijekom prosinca, posebice u blagdanskom razdoblju, policija je pojačano kontrolirala neovlaštenu prodaju pirotehničkih sredstava. U cestovnom prometu, kao i prometu na granici, posebna je pozornost posvećena većoj protočnosti prometa, te suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza.

U svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, te podizanja osjećaja sigurnosti građana, policijski službenici su kontaktirali predstavnike županija, gradova i općina, predstavnike župa i biskupskih ordinarijata, kao i ravnatelje osnovnih, srednjih, viših škola i fakulteta, kako bi se građane upozoravalo na opasnosti od zlouporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a posebno od improviziranih sredstava kućne izrade.

Za vrijeme trajanja akcije oduzeto je ukupno 5 komada različitih tipova oružja, 24 komada streljiva, te 3933 komada pirotehničkih sredstava.

Zabilježeno je ukupno 35 prekršaja i 2 kaznena djela, zbog čega su protiv 32 punoljetne osobe i 5 maloljetnika podnesene odgovarajuće prijave.

U odnosu na prošlu godinu, ove godine je zabilježen manji broj stradalih osoba. Prilikom neoprezne i nestručne uporabe pirotehničkih sredstava lakše su ozlijeđene 3, a teško ozlijeđene 2 osobe. Među stradalima je i 3 djece. Kao ni prošle, ove godine također nije bilo smrtno stradalih osoba.

Medijima i građanima zahvaljujemo na suradnji.

Također napominjemo da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija“ (http://www.splitsko-dalmatinska.policija.hr/MainPu.aspx?id=174630), te stoga pozivamo i apeliramo na sve one koji još čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ih bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje već da o namjeri predaje, obavijeste policiju na broj telefona 192, nakon čega će policijski službenici u civilu doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo.