Održana izvanredna konferencija za medije - više osoba osumnjičeno za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama

Photo PU_SD/izvan konf 05022016 droga.jpg

Danas je u Splitu, u zgradi Policijske uprave splitsko-dalmatinske, održana izvanredna konferencija za medije na kojoj su se načelnik Službe kriminaliteta droga, Dušan Jenjić i glasnogovornica Antonela Lolić, obratili slijedećim priopćenjem: 

"Policijski službenici Službe kriminaliteta droga dovršili su dva kriminalistička istraživanja nad više osoba vezano uz kazneno djelo „ Neovlaštena proizvodnja i promet drogama“

Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 33-godišnjim hrvatskim državljaninom, zbog sumnje da je počinio kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, opisano u članku 190. stavak 2. Kaznenog zakona. 02. veljače 2016., policijski službenici uhitili su  33-godišnjaka nad kojim su proveli kriminalističko istraživanje u sklopu kojeg je,  temeljem sudskog naloga, obavljena pretraga stana kojeg isti koristi na području Kaštela kojom prilikom je pronađeno i oduzeto ukupno 1627 g droge amfetamin, 31 g droge kokain, te manja količina droga MDMA (1,95 g), hašiša (2,5 g) i marihuane (21 g), oprema i pribor za vaganje i pakiranje droge, veća količina novca te pištolj kojeg nelegalno posjeduje.    

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnova sumnje da je  osumnjičeni nabavljao veće količine droge amfetamin i kokain, s namjerom daljnje prodaje na području Splitsko-dalmatinske županije i šire.  33-godišnjak je predan policijskom pritvorskom nadzorniku, a zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Neovlaštena proizvodnja i promet drogama, protiv njega je podnesena  kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu, kao i optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o oružju

Materijalna vrijednost pronađene droge na ilegalnom tržištu procjenjuje se na više od 100.000,00 kuna dok bi u uličnoj prodaji dosegla vrijednost od preko 350.000,00 kuna.  

Također, dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 8 osoba, zbog sumnje da su počinili kaznena djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, opisano u članku 190. stavak 2. Kaznenog zakona, kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331 st.2. Kaznenog zakona i prekršaje iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga i Zakona o oružju.

Tijekom kriminalističkog istraživanja, temeljem naloga nadležnog  suda, obavljeno je ukupno 14 pretraga domova i osobnih automobila koje koriste osumnjičeni kojom prilikom je pronađeno i oduzeto ukupno 232 g droge heroin, 124 g droge kokain, 18 g droge marihuana, oprema i pribor za vaganje i pakiranje droge, veća količina novca te 3 pištolja koje nelegalno posjeduju.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnova sumnje da su  osumnjičeni 37-godišnjak i 30-godišnjak, obojica hrvatski državljani, nabavljali veće količine droge heroin i kokain, s namjerom daljnje prodaje na području Splitsko-dalmatinske županije i šire.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su u studenom 2015. godine 33-godišnjem hrvatskom državljaninu, s područja Primorsko-goranske županije prodali najmanje 48 g droge heroin, a koja droga je pronađena i oduzeta od navedenog na autocesti A1 u blizini mjesta Prgomet, te su također  u siječnju 2016. godine prodali 34-godišnjem hrvatskom državljaninu  s područja Zadra najmanje 148 g droge heroin, a koja droga je pronađena i oduzeta po policijskim službenicima Odjela kriminaliteta droga PU zadarske tijekom pretrage stana.   

Materijalna vrijednost pronađene droge na ilegalnom tržištu procjenjuje se na više od  200.000,00 kuna.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv ukupno pet osoba podnesene su kaznene prijave zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama, te su ukupno četiri osobe privedene pritvorskim nadzornicima.

U sklopu kriminalističkog istraživanja, jučer tijekom dana na području Splita policijski službenici su uočili dvije osobe koje su se dale u bijeg, te su bježeći od policije osobnim vozilom udarali u pet parkiranih vozila na križanju Velebitske i Poljičke ceste. Kod istih je pronađeno i oduzeto 2,77 g kokaina i 3,51 g heroina. Protiv 31-godišnjaka i 25-godišnjaka zbog postojanja sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga podnesen je optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu. 

Tijekom 2015. godine na nivou Policijske uprave splitsko-dalmatinske ukupno je zabilježeno 184 kaznena djela koja se odnose na kriminalitet, ukupno je prijavljeno 159 osoba zbog postojanja sumnje u počinjenje kaznenog djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama, te je ukupno izvršeno 1229 zapljena različitih vrsta droge čime je nastavljen pozitivan trend rezultata rada iz 2014. godine".