U Aržanu obilježena 23. godišnjica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića

Photo PU_SD/aržano1.JPG

U Aržanu je 30. ožujka obilježena 23. godišnjica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića. Prije početka svečanosti zamjenik ministra unutarnjih poslova gospodin Evelin Tonković, kao izaslanik podpredsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova i gospodin Marko Srdarević, ovlašten za obavljanje poslova načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske, posjetili su majku Mariju i obitelj pokojnog Josipa Jovića.   

Svečanost obilježavanja 23.godišnjice pogibije prve žrtve Domovinskog rata Josipa Jovića započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestom groblju u Aržanu. Cvijeće i svijeće na grob Josipa Jovića položili su Marija Jović uz članove obitelji, izaslanstva Ministarstva unutarnjih poslova, Županije splitsko-dalmatinske, grada Imotskog, grada Trilja, te predstavnici općina Ciste Provo, Zagvozd, Zmijavci, Lovreć, Proložac, Runovići i Lokvičići, kao i predstavnici braniteljskih udruga, nakon čega je održana misa zadušnica u župnoj crkvi Svih Svetih u Aržanu, u čast Josipa Jovića, ali i svih branitelja Domovinskog rata. Svetu misu predvodio je generalni vikar Vojnog ordinarijata otac Jakov Mamić uz fra Žarka Relotu, policijskog kapelana Policijske uprave splitsko-dalmatinske i don Antu Ćipćića, župnika u Aržanu.

U Osnovnoj školi Josipa Jovića u Aržanu održana je Svečana akademija, na kojoj je  gospodin Evelin Tonković u prigodnom obraćanju istaknuo kako je Josipov život ugrađen u temelje naše domovine, kao što je ugrađen i nemjerljiv doprinos cijele hrvatske policije koja je bila u stanju organizirati obranu države. 

„Klanjamo se uspomeni na policajca Josipa, koja trajno živi u srcima obitelji Jović, a koja nas obvezuje da budućnost Hrvatske živimo časno i odgovorno. Današnji dan je prigoda u kojoj je priklano zatražiti da odvažnost i neustrašivost prvih hrvatskih policajaca, bude nit vodilja svim današnjim policajkama i policajcima, tim hrabrim ljudima koji su svoj život posvetili časnom, nesebičnom i humanom policijskom pozivu. Sigurni smo da će se hrvatska policija u novim izazovima koji stoje pred njom dokazati, baš kao što se hrvatska policija dokazala u teško ratno vrijeme“, naglasio je gospodin Evelin Tonković u svom govoru, na kraju zahvalivši obitelji Jović i svim obiteljima poginulih hrvatskih branitelja koje su se neizmjerno žrtvovale za  bolju budućnost Hrvatske.

Učenici škole pripremili poseban program za ovu prigodu, u znak sjećanja na Josipa Jovića, ali i sve ostale branitelje koji su pali u borbi za slobodnu Hrvatsku. U programu su, uz učenike Osnovne škole“Josip Jović“, sudjelovali policijski službenik Toma Budić, te klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj“.