Održano predavanje na temu "Policija i ljudska prava"

Photo PU_SD/pravni f.naslov.jpg

Na Pravnom fakultetu u Splitu, 13. ožujka, dr.sc.Damir Juras održao je predavanje na temu «POLICIJA I LJUDSKA PRAVA». Predavanje je ujedno i rezultat sklopljenog sporazuma ( http://splitsko-dalmatinska.policija.hr/MainPu.aspx?id=147531 ) o suradnji između između Policijske uprave splitsko-dalmatinske i Pravnog fakulteta, pa su mu nazočili policijski službenici i studenti fakulteta.

 

Na Pravnom fakultetu u Splitu, 13. ožujka, dr.sc.Damir Juras održao je predavanje na temu «POLICIJA I LJUDSKA PRAVA». Predavanje je ujedno i rezultat sklopljenog sporazuma ( http://splitsko-dalmatinska.policija.hr/MainPu.aspx?id=147531 ) o suradnji između  između Policijske uprave splitsko-dalmatinske i Pravnog fakulteta, pa su mu nazočili policijski službenici i studenti fakulteta.

Dr.sc.Juras je u uvodnom dijelu istaknuo poziciju policije u odnosu na ljudska prava. Naime, s jedne strane policija štiti ljudska prava, a s druge strane zadire u njih. I nije dovoljno jamčiti nekom pravo, već to treba jamčiti i efikasno.  Upravo efikasnost u zaštiti ljudskih prava prikazana je kroz pozitivnu i negativnu praksu rada policije presudama Europskog suda za ljudska prava, a koji je nadležan u RH od 1997.

 Predavanje je potaknulo raspravu, a što i jest intencija da primjeri iz prakse unaprijede primjenu pravnih propisa u zaštiti ljudskih prava.