Započela operativna akcija "Mir i dobro"

Photo PU_SD/mir idobro.jpg

Kao i proteklih godina, s ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, te opće sigurnosti građana povodom božićnih i novogodišnjih blagdana i ove godine se na nivou Ministarstva unutarnjih poslova, provodi utemeljena operativna akcija «MIR I DOBRO», koju će ova Policijska uprava na svom području provoditi od 16. prosinca 2013.g. do 8. siječnja 2014.g. Poučeni dosadašnjim iskustvom, želimo upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a koji su bili uzrokom ozljeđivanja građana proteklih godina na području naše Policijske uprave.

 FOTO: ilustracija

Kao i proteklih godina, s ciljem održavanja povoljnog  stanja javnog reda i mira, te opće sigurnosti građana povodom božićnih i novogodišnjih blagdana i ove godine se na nivou Ministarstva unutarnjih poslova, provodi utemeljena operativna akcija «MIR I DOBRO», koju će ova Policijska uprava na svom području provoditi  od 16. prosinca 2013.g. do 8. siječnja 2014.g.

            Poučeni dosadašnjim iskustvom, želimo upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a koji su bili uzrokom ozljeđivanja građana proteklih godina na području naše Policijske uprave.

            Upozoravamo građane na obvezu pravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu kao i na propisan način prometa pirotehničkih sredstava temeljem Zakona o eksplozivnim tvarima, kojim zakonom je  propisana  prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava.

         Pirotehnička sredstva razreda I. mogu prodavati tijekom cijele godine u prodavaonicama, kioscima i pokretnim trgovinama i to osobama starijim od 14 godina. Pirotehnička sredstva razreda II., III., T1 i P1  mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, samo osobama starijim od 18 godina.  

            Bitno je za napomenuti da je uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III.  zabranjena u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.  

            O kakvim se pirotehničkim sredstvima za zabavu radi, odnosno kojeg su razreda, građani mogu prilikom kupnje očitati na svakom jediničnom pakovanju pirotehničkih sredstva, jer je proizvođač ili uvoznik obavezan istaknuti: natpis na hrvatskom jeziku o nazivu proizvoda, razredu pirotehničkog sredstva, proizvođaču ili  uvozniku, kao i broj rješenja Ministarstva unutarnjih poslova, kojim im je odobreno stavljanje u promet pirotehničkih sredstava.

            Obzirom na navedeno, policijski službenici naše Policijske uprave  kontinuirano će  nadzirati sva prodajna mjesta, na području naše Županije, te ukoliko utvrde nepravilnosti, odnosno da se prodaja i uporaba pirotehničkih sredstva za zabavu obavlja suprotno odredbama Zakona o eksplozivnim tvarima, pirotehnička sredstva će oduzeti, a protiv pravne ili fizičke osobe će se nadležnom Prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog ili prekršajni nalog.

         Molimo građane da u zajedničkom interesu sprječavanja nezakonite prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a s  tim  i smanjenja mogućnosti ozljeđivanja građana, a posebice djece, obavijeste  najbližu Policijsku postaju ili pozivom na broj telefona 192.

  Savjeti građanima:

 • Kako biste bili razboriti i izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.

 • Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!

 • Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa su česte amputacije. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.

 • Uvijek je bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom, najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prekomjerno konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik takvih nesreća.

 • Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga

posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!

 • Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih! Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju!