Počinili više kaznenih djela na štetu više osoba

Photo PU_SD/Uhićenik/uhicenik01.jpg

Dana 03.06.2012.g. policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske u koordinaciji sa Općinskim državnim odvjetništvom Split dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjakom i 22-godišnjakom iz Splita te 27-godišnjakom iz Kaštela te utvrdili osnovanu sumnju da su isti počinili 12 KD i to: 8 KD „Lihvarski ugovor“ opisano u čl. 233. st. 2. KZ, 2 KD „Iznuda“-pokušajem opisano u čl.234.st.2. u svezi čl.33.KZ i 2 KD „Protupravna naplata“-pokušajem opisano u čl. 330. st. 3. u svezi st.2. KZ na štetu 7 osoba sa šireg splitskog područja.  . Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 31-godišnjak te u po jednom slučaju 22-godišnjak i 27-godišnjak, u vremenskom razdoblju od kraja 2009.g. pa do uhićenja posuđivali određene novčane iznose uz ugovaranje nesrazmjerne kamate od prosječno 20 % mjesečno, na koju su oštećeni zbog teške financijske situacije i pristajali, a dio tih osoba su prijetnjama i silom prisiljavali da na svoju štetu sačinjavaju ugovore o dugovanjima koji znatno i višestruko premašuju stvarno dugovanje uvećano za dogovorene kamate, odnosno u pojedinim slučajevima ih prijetnjama i silom prisiljavali na isplatu “lihvarskih” kamata. Osumnjičene osobe su počinjenjem navedenih kaznenih djela ostvarili veću protupravnu imovinsku korist.  Shodno utvrđenom, a u koordinaciji sa Općinskim državnim odvjetništvom Split dana 02.06.2012.g. predmetne osobe su uhićene zbog osnova sumnje u činjenje predmetnih KD-a, temeljem Naloga Suca istrage Županijskog suda u Splitu izvršene su dokazne radnje pretrage domova i sredstava prijevoza uhićenih osoba kojim pretragama su pronađeni dokazi i predmeti bitni za daljnji postupak te su isti dana 03.06.2012.g. u zakonskom roku predani Policijskom pritvorskom nadzorniku, dok je protiv istih Općinskom državnom odvjetništvu Split proslijeđeno Posebno izvješće osnovane sumnje u činjenje navedenih KD-a.  

Dana 03.06.2012.g. policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske u koordinaciji sa Općinskim državnim odvjetništvom Split dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjakom i 22-godišnjakom iz Splita te 27-godišnjakom iz Kaštela te utvrdili osnovanu sumnju da su isti  počinili 12 kaznenih djela i to: 8 kaznenih djela„Lihvarski ugovor“ opisano u čl. 233. st. 2. KZ-a, 2 kazenna djela „Iznuda“-pokušajem opisano u čl.234.st.2. u svezi čl.33.KZ-a i 2 kaznena djela „Protupravnanaplata“-pokušajem opisano u čl. 330. st. 3. u svezi st.2. KZ-a na štetu 7 osoba sa šireg splitskog područja.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 31-godišnjak te u po jednom slučaju 22-godišnjak i 27-godišnjak, u vremenskom razdoblju od kraja 2009.godine pa do uhićenja posuđivali određene novčane iznose uz ugovaranje nesrazmjerne kamate od prosječno 20 % mjesečno, na koju su oštećeni zbog teške financijske situacije i pristajali, a dio tih osoba su prijetnjama i silom prisiljavali da na svoju štetu sačinjavaju ugovore o dugovanjima koji znatno i višestruko premašuju stvarno dugovanje uvećano za dogovorene kamate, odnosno u pojedinim slučajevima  ih prijetnjama i silom prisiljavali na isplatu “lihvarskih” kamata.

 Osumnjičene osobe su počinjenjem navedenih kaznenih djela ostvarili veću protupravnu imovinsku korist.

 Shodno utvrđenom, a u koordinaciji sa Općinskim državnim odvjetništvom Split dana 02.06.2012.g. predmetne osobe su uhićene zbog osnova sumnje u činjenje predmetnih KD-a, temeljem  Naloga Suca istrage Županijskog suda u Splitu izvršene su dokazne radnje pretrage domova i sredstava prijevoza uhićenih osoba kojim pretragama su pronađeni dokazi i predmeti bitni za daljnji postupak te su isti dana 03.06.2012.g. u zakonskom roku predani Policijskom pritvorskom nadzorniku, dok je protiv istih Općinskom državnom odvjetništvu Split proslijeđeno Posebno izvješće osnovane sumnje u činjenje navedenih KD-a.