Makarski policajci održali predavanja u školama, u sklopu preventivnih projekata „Zajedno više možemo“, „Prevencija i alternativa“, te "Zdrav za pet"

Photo PU_SD/makarska prev.JPG

Sukladno ugovoru o provedbi preventivnog programa "Zajedno više možemo" sklopljenim između Policijske uprave splitsko-dalmatinske i Grada Makarske, policijski službenici Policijske postaje Makarska, od 20.veljače do 15.ožujka realizirali su projekte „MAH-1“(Mogu ako hoću) i „PIA“ (Prevencija i alternativa) u makarskim Osnovnim školama Stjepana Ivičevića i Oca Petra Perice. Predavanja makarskih policajaca odslušalo je 137 učenika četvrtih razreda i 170 učenika petih razreda.

  

Sukladno ugovoru o provedbi preventivnog programa  "Zajedno više možemo" sklopljenim između Policijske uprave splitsko-dalmatinske i Grada Makarske, policijski službenici Policijske postaje Makarska, od 20.veljače do 15.ožujka realizirali su projekte „MAH-1“(Mogu ako hoću) i „PIA“ (Prevencija i alternativa) u makarskim Osnovnim školama Stjepana Ivičevića i Oca Petra Perice. Predavanja makarskih policajaca odslušalo je 137 učenika četvrtih razreda i 170 učenika petih razreda. 

Policijski službenik za prevenciju i kontakt policajci putem edukativnih predavanja upoznali su učenike sa zaštitnom ulogom policije i načinima na koje se mogu obratiti za pomoć, s ciljem prevencije međuvršnjačkog nasilja, vandalizma, zlouporabe opojnih sredstava i drugih rizičnih ponašanja.  Svaki učenik je dobio na poklon knjižicu "Moj podsjetnik", čiji se sadržaj temelji na preventivno-sigurnosnom aspektu. Učenicima se kroz predavanja nastojalo približiti policiju i njen rad, tako da policijske službenike prihvate kao prijatelja pomagača tijekom procesa odrastanja, koji ih upućuju na pravilne načine postupanja u rizičnim okolnostima.

Osim navedenih projekata, na području Policijske postaje Makarska, u svojoj eksperimentalnoj fazi, provodi se i preventivni projekt „Zdrav za pet“, u kojem Ministarstvo unutarnjih poslova sudjeluje zajedno s Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom zaštite okoliša i prirode.

Taj projekt, usmjeren na prevenciju ovisnosti i zlouporabu opojnih droga proveden je u Osnovnoj školi Oca Petra Perice i Srednjoj školi Andrije Kačića Miošića u Makarskoj. Učenicima osmog razreda osnovne škole, te prvog i drugog razreda srednje škole, predavanja su održali najprije liječnici Zavoda za javno zdravstvo, koji su ih tom prilikom educirali o utjecaju sredstava ovisnosti (konzumacija opojnih droga, alkohola, odavanje kocki i klađenju) na ljudsko zdravlje. Nakon toga, policijski službenik za prevenciju Policijske postaje Makarska održao je učenicima osmog razreda predavanje u svezi utjecaja alkohola na činjenje kažnjivih djela, dok je učenicima prvog razreda srednje škole održano predavanje o kriminalitetu vezanom uz zlouporabu opojnih droga.