U PU splitsko-dalmatinskoj održana konferencija za medije povodom pronalaska vrijedne umjetnine

Photo PU_SD/slika 01.04 (1).JPG

 foto: PU splitsko-dalmatinska 

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj je danas održana izvanredna konferencija za medije, povodom pronalaska vrijedne umjetnine - slike "Sv. Marija Magdalena", kojoj je nazočio načelnik Sektora kriminalističke policije Josip Buljan, s voditeljem Odjela za obradu organiziranog kriminaliteta Vinkom Maljićem i policijskim služenikom Ivanom Vrljićem, te dr. Radoslavom Bužančićem, pročelnikom Konzervatorskog odjela u Splitu.

Naime, prije gotovo deset godina, od 21. do 24. kolovoza 2005., izvršena je provala u crkvu Sv. Mande u ulici Nazorov prilaz u Splitu, kojom prilikom je otuđena navedena umjetnička slika, rad nepoznatog autora iz 17. st., veličine 76x74 cm, uokvirena drvenim rezbarenim okvirom, izrađena u tehnici ulje na platnu, neprocjenjive vrijednosti. Odmah po saznanju za kazneno djelo teške krađe, za vrijednom umjetninom raspisana je objava te su poduzete intenzivne mjere u cilju utvrđivanja počinitelja ovog kaznenog djela. 

U sklopu kriminalističkog istraživanja, temeljem naloga Suca istrage Županijskog suda u Splitu, obavljena je pretraga doma i drugih prostorija koje koristi 73-godišnjak iz Splita, a kojom prilikom je kod njega pronađena otuđena umjetnina. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da je 73-godišnjak umjetninu, za koju je znao da je otuđena, primio od osobe rođene 1981.godine, za koju se sumnja da je počinila kazneno djelo teške krađe, odnosno izvršila provalu u crkvu i otuđila navedenu sliku. Osoba osumnjičena za kazneno djelo teške krađe je u međuvremenu preminula. 

Nakon pronalaska, 31. ožujka 2015. zatražen je pregled slike „Sveta Marija Magdalene“ od strane Konzervatorskog odjela u Splitu, nakon čega je  nesporno potvrđena autentičnost - originalnost slike. 

O utvrđenom izvješteno je nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, radi daljnjeg postupanja u odnosu na kazneno djelo prikrivanja, iz članka 244. stavak 2. KZ-a, za koje se sumnjiči 73-godišnjak. Pronađena umjetnina će bit vraćena vlasniku (Crkvi Sv. Križa Split).    

Na konferenciji za medije dr. Bužančić je zahvalio svim policijskim službenicima koji su sudjelovali u rješavanju ovog kaznenog djela, naglasivši kako je, uz "Bogorodicu s djetetom", ovo još jedna vrijedna umjetnina koja je pronađena zahvaljujući intenzivnom i kvalitetnom radu policijskih službenika.