Održana vježba “Sigurnost 2018 – LIVEX”

Photo PU_SD/livex3web.jpg

FOTO: MUP PU splitsko-dalmatinska

Državna uprava za zaštitu i spašavanje u suradnji s Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova organizirala je međuresornu vježbu Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti „SIGURNOST 18 - LIVEX“ 

Danas je na području općine Stankovci održan prvi dio međuresorne vježbe Vježbi su nazočili  ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima.

Glavni cilj vježbe je provjera zajedničkog djelovanja na terenu te spremnosti i koordinacije snaga koje sudjeluju u provedbi požarne sezone 2018. godine.

Kako je prošla godina bila iznimno zahtjevna za civilnu zaštitu zbog elementarnih nepogoda i nedaća koje su zadesile Republiku Hrvatsku (požari, poplave te velike količine snijega u Gorskom kotaru), Ministarstvo unutarnjih poslova, jedno od krovnih tijela sustava zaštite i spašavanja, zajedno sa ostalim međuresornim tijelima uložilo je velike napore kako bi ovu nadolazeću protupožarnu sezonu dočekali još spremniji i produktivniji sa sofisticiranijom opremom u raznim uvjetima terenskog rada.

U terenskom dijelu vježbe „SIGURNOST 18“ sudjelovali su  djelatnici DUZS-a, MORH-a, MUP-a, HZHM-a, HCK-a, HGSS-a, pripadnici Vatrogasnih zajednica Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske i Karlovačke županije, pripadnici civilne zaštite te drugih tijela iz sustava domovinske sigurnosti.

Scenarij vježbe se temeljio na simulaciji požara na prostoru Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije (5 šumskih požara), spašavanju unesrećenih iz željezničke nesreće na teško pristupačnom terenu, sanaciji nesreće s opasnom tvari, organizaciji prijevoza snaga za gašenje šumskih požara na otoke, uz potporu Hrvatske ratne mornarice, te traganja i spašavanja za izgubljenim turistima.

U Pristegu, općina Stankovci, održan je pokazni dio vježbe gašenja požara otvorenog prostora. Uzvanicima i predstavnicima medija je prikazano gašenje požara zemaljskim vatrogasnim snagama, protupožarnim zrakoplovima te desantiranje i izvlačenje vatrogasaca.

U izjavi za medije, ministar Božinović je izjavio kako je ovo  važan dan za sustav domovinske sigurnosti, koji će pokazati sinergiju djelovanja i izgradnje modernog i učinkovitog sustava. Naglasio je pri tom kako Vlada RH ulaže sve napore i potencijale da se izgradi sustav koji će biti na dobrobit hrvatskih građana, ali i turista.

Ministar Božinović najavio je i otvaranje Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama – novu, modernu, suvremeno opremljenu i logično organiziranu koordinacijsku točku.

Drugi dio međuresorne vježbe nastavio  se na području Divulja.

Vježba se pratila prijenosom slike s vježbovne lokacije u Kistanjama. Scenarij vježbe sastojao se od prikaza spašavanja i zbrinjavanja osoba iz vlaka nakon željezničke nesreće na teško pristupačnom terenu te požara u Muću. Nakon prikazane vježbe ministar Božinović izjavio je kako se umrežavanjem koriste svi resursi koji su na raspolaganju kako bi se s terena dobile valjane i pouzdane informacije. Istaknuo je da policija daje svoj doprinos u preventivnom segment, a ove godine su donijete mjere koje postrožuju prekršajnu i kaznenu odgovornost svih koji su u obvezi usklađivanja obveza sa propisima protupožarne zaštite.  Dodao je kako cijelo priobalno područje ima novi sustav kamera kako bi se prenijela stvarna slika s terena u dvoranu Vatrogasnog operativnog zapovjedništva u kojoj se donose odluke za sigurnost hrvatskih građana i turista, a kojih će prema procjenama ove godine biti oko 17,5 milijuna.