Suzbijanje vožnje pod utjecajem alkohola i droga: akcija Policijske uprave splitsko-dalmatinske

Photo PU_SD/hak.jpg

Danas 14.siječnja u 11.00 sati u Splitu u prostorijama HAK-a, Autokluba Split održana je tematska tiskovna konferencija u svezi provođenja akcije «Suzbijanje voženja pod utjecajem alkohola i opojnih droga». Cilj akcije je upozoriti sve građane, a posebno sudionike u prometu na opasne učinke alkohola i droga u prometu, te spriječiti upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, sve u cilju sprječavanja eventualnih štetnih posljedica. Policijska uprava splitsko-dalmatinska organizirala je tiskovnu konferenciju u suradnji sa svojim partnerima u prevenciji: Hrvatskim autoklubom-Autoklubom Split, Zavodom za hitnu medicinu, Srednjom tehničko-prometnom školom Split i Udrugom inženjera prometa.  Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave splitsko-dalmatinske Jozo Šitum istaknuo je kako je cilj provođenja ove akcije djelovati kako preventivno tako i represivno zbog sigurnosti svih građana. Istaknuo je kako je tijekom akcije na području Splita koja se provodila od 22.00 do 06.00 sati evidentiran ukupno 91 prekršaj od kojih je 60 vozača zatečeno dok su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola dok je na cijelom području Policijske uprave splitsko –dalmatinske evidentirano ukupno 223 prekršaja od kojih se 113 odnosi na upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola. Također je naglasio kako je u usporedbi s prethodnim godinama stanje sigurnosti znatno bolje te da je u odnosu na prošlu godinu broj smrtno stradalih u prometnim nesrećama manji za 23% .» Stupanj sigurnosti cestovnog prometa potrebno je dovesti na još bolju razinu, a to je moguće samo uz kontinuirano i zajedničko djelovanje svih stručnih organizacija koje se bave prometom obrazovanjem, vozilima i sigurnošću « posebno je istaknuo Jozo Šitum te najavio daljnje akcije. Predsjednik HAK-ova Autokluba Split Stanko Smodlaka je u ime HAK-a i svoje osobno ime kao domaćin pozdravio sve nazočne, te tajnik kluba Igor Podrug govorili su o mladim vozačima te prezentirali kratki video zapis o povijesti i razvoju Autokluba Split. Nadalje dr. Miho Sušić iz Zavoda za hitnu medicinu Županije splitsko-dalmatinske posebno je naglasio kako su u zadnjih nekoliko godina posljedice prometnih nesreća sve manje, dok je evidentno povećanje ozlijeđenih pješaka. Svoje iskustva po pitanju sigurnosti u prometu iznijeli su i ravnatelj srednje tehničko prometne škole u Splitu Josip Balić koji je posebno naglasio važnost odgoja i obrazovanja mladih vozača, dok se tajnik Udruge inženjera prometa Denis Krstić također osvrnuo na mlade vozače kojima je poručio «kad piješ ne vozi».   

 

Danas 14.siječnja u 11.00 sati  u Splitu u prostorijama HAK-a, Autokluba Split održana je tematska tiskovna konferencija u svezi provođenja akcije «Suzbijanje voženja pod utjecajem alkohola i opojnih droga».

 

Cilj akcije je upozoriti sve građane, a posebno sudionike u prometu na opasne učinke alkohola i droga u prometu, te spriječiti upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, sve u cilju sprječavanja eventualnih štetnih posljedica.

 

Policijska uprava splitsko-dalmatinska organizirala  je tiskovnu konferenciju u suradnji sa svojim partnerima u prevenciji: Hrvatskim autoklubom-Autoklubom Split, Zavodom za hitnu medicinu, Srednjom tehničko-prometnom školom Split i Udrugom inženjera prometa.  

 

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave splitsko-dalmatinske Jozo Šitum  istaknuo je kako je cilj provođenja ove akcije djelovati kako preventivno tako i represivno zbog sigurnosti svih građana. Istaknuo je kako je tijekom akcije na području Splita  koja se provodila od 22.00 do 06.00 sati evidentiran ukupno 91 prekršaj od kojih je   60 vozača zatečeno dok su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola dok je na cijelom  području Policijske uprave splitsko –dalmatinske evidentirano ukupno  223 prekršaja od kojih se 113 odnosi na upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola. Također je naglasio kako je u usporedbi s prethodnim godinama stanje sigurnosti  znatno bolje te da je u odnosu na prošlu godinu broj smrtno stradalih u prometnim nesrećama manji  za 23% .» Stupanj sigurnosti cestovnog prometa potrebno je  dovesti na još  bolju razinu, a to je moguće samo uz kontinuirano i zajedničko djelovanje svih  stručnih organizacija koje se bave prometom obrazovanjem, vozilima i sigurnošću « posebno  je istaknuo Jozo Šitum te najavio daljnje akcije.

 

Predsjednik HAK-ova Autokluba Split Stanko Smodlaka  je u  ime HAK-a i svoje osobno ime kao domaćin pozdravio sve  nazočne,  te tajnik kluba Igor Podrug  govorili su o mladim vozačima te prezentirali kratki video zapis o povijesti i razvoju  Autokluba Split. Nadalje dr. Miho Sušić  iz Zavoda za hitnu medicinu Županije splitsko-dalmatinske posebno je naglasio kako su  u zadnjih nekoliko godina  posljedice prometnih nesreća   sve manje,  dok je evidentno povećanje ozlijeđenih pješaka.  Svoje iskustva  po pitanju sigurnosti u prometu iznijeli su i ravnatelj srednje tehničko prometne škole u Splitu Josip Balić koji je  posebno naglasio važnost odgoja i obrazovanja mladih vozača, dok se  tajnik Udruge inženjera prometa  Denis Krstić također  osvrnuo na mlade vozače kojima je poručio «kad piješ ne vozi».