22. Komemoracija povodom tragičnog stradavanja mještana Četekovca, Čojluga i Balinaca

Photo PU_VP/ČETEKOVAC - NAČELNIK Kostelac.jpg

Danas 4. rujna na mjesnom groblju u Četekovcu, obilježena je 22. godina od tragičnog stradavanja 24 mještana Četekovca, Čojluga i Balinaca, koje su srpske paravojne formacije, mučki izmasakrirale i ubile u svojom domovima, a među kojima su bila i dva hrvatska policajca.

Na 22. komemoraciji hrvatskim žrtvama na mjesnom groblju u Četekovcu, kao i svake godine uz obitelji stradalih, okupio se veliki broj građana, rodbine poginulih, medija, kao i predstavnika državnih vlasti.

Brojna izaslanstva i ove godine su pohodila ovaj komemorativni skup, među kojima su bili kao izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, general bojnik, gosp. Mato Ostović, izaslanik Hrvatskog sabora i Saborski zastupnik gosp. Tomislav Žagar, izaslanik Predsjednika vlade i Ministra unutarnjih poslova, načelnik PU virovitičko – podravske, gosp. Mirko Kostelac sa suradnicima, izaslanica Ministra branitelja gđa. Nevenka Benić,  Župan virovitičko – podravski gosp. Tomislav Tolušić sa suradnicima, predstavnici lokalne samouprave, te brojne Udruge proizašle iz domovinskog rata. 

Nakon uvodnih riječi spomen obilježje, koje je u čast poginulim mještanima podignuto na mjesnog groblju u Četekovcu, izaslanstva su položila vijence i odali počast nevinim žrtvama. Riječi pozdrava nazočnim izaslanstvima, rodbini, medijima i svim ostalima, kao domaćin sa govornice, uputio je načelnik općine Mikleuš, gosp. Milan Dundović, a nakon njega,  Župan Virovitički gosp. Tomislav Tolušić, gđa. Nevenka Benić, gosp. Tomislav Žagar, te gosp. Mato Ostović. Svi govornici, pružili su sućut obiteljima stradalih i jasno osudili ovaj strašni masakr na nedužnim civilima, ogorčeni zašto je do danas mali broj zločinaca kažnjen za ovo zlodjelo. U pojedinim govorima je isticano, da je povod srbočetničkim hordama za počinjenje ovog zločina, bila ta što su žrtve masakra bile hrvatske nacionalnosti i zato što su nosili bili hrvati i poštivali hrvatske običaje i kulturu i kao takve ih je trebalo izbrisati sa ovih prostora i uništiti sve što je hrvatsko. Također, istaknuli su kako će se i dalje svim sredstvima boriti, da ih stigne ruka pravde  jer ovaj zločin ne smije ostati nekažnjen. 

Izaslanstvo policije, položilo je vijence i na spomen obilježja dvojici poginulih hrvatskih policajaca.   

Kraj komemorativnog skupa, obilježen je riječima utjehe i molitve, koje je  svim nazočnim, uputio je Župnik župe BDM iz Nove Bukovice Mario Matijević.