Građani - Oprez sa pirotehnikom tijekom dočeka Nove godine

Photo PU_VP/petarde (2).JPG

Obzirom na nadolazeću Novu 2018. godinu, kada se u noći 31.12. 2017./01.01. 2018. godine, očekuje kulminacija uporabe pirotehničkih i drugih sredstava, Savjet građanima: - Kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati

Obzirom na nadolazeću Novu 2018. godinu, kada se u noći 31.12. 2017./01.01. 2018. godine, očekuje kulminacija uporabe pirotehničkih i drugih sredstava,    

Savjet građanima:

- Kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.

- Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!

- Obvezno djecu poučite načinu rukovanja eksplozivnim i pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje.

- Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju te lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.

- Uvijek je bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom, najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prekomjerno konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik takvih nesreća.

- Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!

- Djeci poručujemo da ne diraju nepoznate predmete, ne rastavljaju ih i ne pomičite! Zapaze li ih, odmah neka pozovu roditelje ili policiju!

- Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije - ljepše, ugodnije i svečanije!

Zakonska regulativa i  pirotehnička sredstva

   Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja („NN“ broj 70/117), pirotehnička sredstva  se razvrstavaju na više kategorija, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstava kategorije F1, F2 i F3.

  Pirotehnička sredstva kategorije F1 čine pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, pucajuće šibice, amocres za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, pucajuće žabice, bomboni, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi.

  Pirotehnička sredstva kategorije F2 čine petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i sl., a pirotehnička sredstva kategorije F3su rakete, fontane, vatrometne kutije, rimske svjećice te drugi slični proizvodi.

Sukladno članku 62. navedenog Zakona:

  -pirotehnička sredstva kategorije  F1 mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine u prodavaonicama, kioscima osobama starijim od 14 godina,

  - pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 mogu se prodavati od 15. prosinca do 01. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijima od 18 godina,

 -uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba, u razdoblju od 02. siječnja do 26. prosinca i osobama mlađim od 18 godina, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.  

 Za prekršaje uporabe pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije mlađih od 18 godina, izvan dozvoljenog razdoblja ili ako se ta sredstva koriste u dozvoljenom razdoblju u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba, propisana je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna.

 Ove 2017. godine u Zakonu o eksplozivnim tvarima i proizvodnji i prometu oružja u čl. 92, uvedena je izmjena u kojoj se navodi da  jeZa zakonskog zastupnika djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehničko sredstvo propisana je novčana kazna od 1000 do 3000 kuna.