Slatina: u vrtiću Zeko predstavljena slikovnica "Osječam se zeleno"

Photo PU_VP/ZEKO .JPG

Temeljem daljnjih aktivnosti i provedbi komponente II, preventivnog projekta „Zdrav za 5“, Policijska uprava virovitičko-podravska, zaprimila je obavijesti od županijskog koordinatora Siniše Brlasa da se u daljnjoj provedbi projekta, Zavod za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije, namjerava aktivno uključiti u provođenju raznolikih aktivnosti na afirmaciji zdravlja i zdravih načina življenja. 

Kao što je poznato, projekt „Zdrav za 5“, dio je nacionalnog programa, a cilj mu je podizanje svijesti kod djece i mladih, o važnosti zaštite i očuvanja okoliša, a provodi se pod motom „Živi zdravo i budi zdrav jer čist okoliš je zdrava budućnost“.

U današnje vrijeme veoma je bitno sačuvati naš životni prostor u što prirodnijem okružju, kako bi i nadolazeće generacije mogle u njemu normalno živjeti. Zato je veoma važno provoditi preventivne aktivnosti na zaštiti okoliša u najranijoj životnoj dobi, a to su upravo djeca u predškolskim i ranim školskim uzrastima.

 Brigu o edukaciji mladih uzrasta, prepoznali stručnjaci iz naše županije koji se proaktivno bave očuvanjem zdravlja djece i mladih, osobito prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus i profesor psihologije Siniša Brlas, koji su potaknuli mnoge preventivne aktivnosti među djecom i mladima, pa i najmlađima među njima. S djecom je najlakše  i najbolje komunicirati slikom, te je zato za komunikaciju s najmlađima odabrana slikovnica kao medij. U zadnje tri godine u suradnji s ilustratorom Davorom Šunkom nastale četiri slikovnice za najmlađe. Tri su slikovnice ciljano već do sada podijeljene najmlađima (djeci predškolske i rane školske dobi), a obrađuju teme slobodnog vremena, nenasilnog rješavanja sukoba i skrbi o zdravlju. Pažljivo didaktički i metodički oblikovane, pod stručnim nadzorom savjeta u kojemu su prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus (liječnik), Siniša Brlas, prof. (psiholog) i mr. sc. Vesna Šerepac, dipl. ped. (pedagoginja), slikovnice se na primjeren način obraćaju djeci. Posljednja je, četvrta u nizu, slikovnica pod nazivom „Osjećam se zeleno“ koja afirmira ispravan pristup zaštiti životnog okoliša i najmlađima nastoji pomoći razvijati svijest o nužnosti zaštite okoliša.

Jučer, 22. travnja u 9. 30 sati, u Slatini  u vrtiću Zeko, u prigodnoj predstavi na kojoj su bili nazočni i djelatnici policije, predstavljena je slikovnica „Osjećam se zeleno“. Slikovnica će sljedećih dana biti podijeljena djeci predškolskog uzrasta u dječjim vrtićima na području naše Županije.