Počela žetva - oprez kod spaljivanja slame i korova

Photo PU_VP/Slike_Vijesti/policija05.jpg

Budući da je žetva na poljoprivrednim površinama već počela, za očekivati je da će pojedini građani nakon žetve, spaljivati slamu i korov na svojim poljoprivrednim površinama. Kako kontrolirano i nekontrolirano spaljivanje ponekad izmakne nadzoru, izražena je opasnost

Budući da je žetva na poljoprivrednim površinama već počela, za očekivati je da će pojedini građani nakon žetve, spaljivati slamu i korov na svojim poljoprivrednim površinama. Kako kontrolirano i nekontrolirano spaljivanje ponekad izmakne nadzoru,  izražena je opasnost od nastanka većih požara na otvorenom prostoru pri čemu nastaju i velike materijalne štete na drugim objektima, pa shodno tome molimo građane da spaljivanje slame, korova i biljnog otpada, na većim poljoprivrednim površinama, obavljaju u skladu sa odlukama jedinica lokalne samouprave o načinu zbrinjavanja biljnog otpada na poljoprivrednim površinama.  Kod namjere spaljivanja većih biljnih otpada, potrebno je zatražiti odobrenja od Policijske uprave Virovitičko-podravske, Odjel zajedničkih i upravnih poslova.

Prilikom spaljivanja građani su dužni pridržavati se slijedećih  mjera zaštite od požara: 

- spaljivanje vršiti samo danju i u vrijeme kada nema vjetra;

- kod spaljivanja obvezna je nazočnost više osoba opremljenih pogodnim  sredstvima za gašenje požara(lopate i slično) ;

- slamu, te otpadni materijal ne spaljivati u blizini šuma ili objekata na koje se može  proširiti požar;

- mjesto spaljivanja ne ostavljati bez nadzora sve dok nije potpuno ugašeno.

U slučaju  nekontroliranog širenja požara u pomoć pozvati najbliži DVD ili javnu vatrogasnu postrojbu na telefon 112. Molimo građane za suradnju i dosljedno pridržavanje navedenih uputa, a sve u cilju kako bi spriječili nastanak požara i posljedice. Svako nepridržavanje propisanih mjera biti će sankcionirano podnošenjem optužnog prijedloga kod nadležnog prekršajnog suda.