Građani - oprez na kupalištima

Photo PU_VP/Slike_Vijesti/policija05.jpg

UTAPLJANJA Počela je nova kupališna sezona, visoke temperature u kontinentalnom djelu Hrvatske, izmamile su kupače svih uzrasta, koji svakodnevno hrle na bazene, jezera i rijeke. Često puta pojedinci, neadekvatno pripremljeni i ne razmišljajući, ulaze u vodu pri čemu ugrožavaju svoje zdravlja pa čak i život. Početak ove kupališne sezone u Policijskoj upravi virovitičko – podravskoj, počeo je tragično i već je odnio dva života. Podsjetimo javnost da se

UTAPLJANJA

Počela je nova kupališna sezona, visoke temperature u kontinentalnom djelu Hrvatske, izmamile su kupače svih uzrasta, koji svakodnevno hrle na bazene, jezera i rijeke. Često puta pojedinci, neadekvatno pripremljeni i ne razmišljajući, ulaze u vodu pri čemu ugrožavaju svoje zdravlja pa čak i život. Početak ove kupališne sezone u Policijskoj upravi virovitičko – podravskoj, počeo je tragično i već je odnio dva života.  Podsjetimo javnost da se je 17. lipnja pri kupanju na rijeci Dravi kod visećeg mosta u Križnici, utopio 43 – godišnjak iz Križnice, dok je noviji slučaj od jučer, kada se 24 – godišnjak, utopio u bazenu u Križnici. Zbog dostupnih informacija i završenog kriminalističkog istraživanja, može se zaključiti da je u oba nesretna slučaja i sam ljudski faktor, imao veliku ulogu u stradavanju ovih mladića.

Obzirom da se na većini kupališta u rijekama, jezerima pa čak i u bazenima, građani kupaju na vlastitu odgovornost i bez ikakvog nadzora, radi vlastite sigurnosti, potrebno je pridržavati se minimalnih uvjeta kod ulaska u vodu, a koji mogu spasiti ljudski život: 

  • ne izlagati se jakom suncu i ne ulaziti u vodu, bez predhodnog rashlađivanja,
  • ne konzumirati alkoholna pića i ne opijati se prije ulaska u vodu,
  • ne konzumirati droge prije kupanja,
  • ne plivati i roniti odmah nakon neposrednog obroka,
  • roditelji – djecu na kupalištima, imati stalno pod nadzorom,
  • plivajte u paru, nikako sami.

KRAĐE

 Također, na kupalištima se svake godine događaju i brojne krađe, gdje su najčešće mete novčanici, torbice, mobiteli, oprema za kupanje i slično. Stoga građane upozoravamo na adekvatno čuvanje svojih osobnih stvari i da ih pri odlasku u vodu ne ostavljaju bez nadzora i tako lopovima, omoguće priliku za krađu, a sebi materijalnu štetu, koja je ponekad i velika.