Ljetno računanje vremena - obavijest za vozače

U noći s 30. na 31. ožujka (sa subote na nedjelju) prelazi se na ljetno računanje vremena i s tim datumom za najveći broj vozila prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju. Naime, prema odredbama članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je sljedeće

U noći s 30. na 31. ožujka (sa subote na nedjelju) prelazi se na ljetno računanje vremena i s tim datumom za najveći broj vozila prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju. Naime, prema odredbama članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je sljedeće: 

  • Na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla, u razdoblju zimskog računanja vremena.
  • Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.
  • Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

Istovremeno, prema odredbi članka 1. Uredbe o računanju vremena (NN 8/13), ljetno računanje vremena u 2013. godini počinje 31. ožujka 2013. godine u 02 h 00 min i 00 s, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 02 h 00 min i 00 s računa kao 03 h 00 min i 00 s. Također, prema članku 2. ljetno računanje vremena u 2013. godini završava 27. listopada 2013. godine u 03 h 00 min i 00 s, tako što se pomicanjem za jedan sat unatrag vrijeme u 03 h 00 min i 00 s računa kao 02 h 00 min i 00 s.

Tijekom ljetnog računanja vremena na motornim vozilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Izuzetak su mopedi i motocikli, na kojima prilikom  vožnje tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla.

Također, uz dolazak ljepšeg vremena u predstojećem razdoblju i povoljnih prilika za veće sudjelovanje vozača bicikala, mopeda i motocikala u prometu na cestama, vozači ostalih vozila prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja vozilom, moraju više voditi računa upravo o ovim kategorijama sudionika u prometu, kao i da im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. 

Vozače mopeda i motocikala, osim na obvezu poštivanja ostalih prometnih propisa, dodatno podsjećamo na obvezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige.