Građani oprez - prijevare nad starijim osobama

Photo PU_VP/Slike_Vijesti/policija05.jpg

Tijekom mjeseca srpnja, obavijestili smo javnost da se na području Virovitice i Slatine, dogodilo nekoliko kaznenih djela prijevara nad građanima starije životne dobi. Zbog nadolazećeg blagdana „Velike Gospe“ i obilježavanja „Rokova“, dana Grada Virovitica, kada se očekuje dolazak većeg broja građana na područje naše županije, Policijska uprava Virovitičko-podravska, poziva građane na oprez, obzirom na sve češću pojavu novih oblika prijevara

Tijekom mjeseca srpnja, obavijestili smo javnost da se na području Virovitice i Slatine, dogodilo nekoliko kaznenih djela prijevara nad građanima starije životne dobi.

Zbog nadolazećeg blagdana „Velike Gospe“ i obilježavanja „Rokova“, dana Grada Virovitica, kada se očekuje dolazak većeg broja građana na područje naše županije, Policijska uprava Virovitičko-podravska, poziva građane na oprez, obzirom na sve češću pojavu novih oblika prijevara.

Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare. Razlozi su vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja. Prevaranti, osim telefonskih razgovora sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara.
U Virovitičko-podravskoj županiji, zabilježeni su razni oblici prijevare gdje se prevaranti lažno predstavljaju kao djelatnici centra socijalne skrbi, djelatnici općina, djelatnici za obnovu kuća, djelatnici za usluge masaže i pomoć u kući i sl..

Nedavno zabilježen slučaj prijevare koji se dogodio u Virovitici je i lažno predstavljanje u ime djelatnika banke. Naime, ženska osoba koja se lažno predstavila kao djelatnica banke, nazvala je žrtvu na kućni telefon i rekla da provjerava ispravnost novčanica u stranoj valuti te od žrtve zatražila da ako ima novčanice u stranoj valuti stavi u vrećicu i objesi s unutarnje strane kapije kako bi djelatnica banke mogla preuzeti novčanice.

Pored navedenih načina prijevare uvijek postoji mogućnost pojavljivanja i novih oblika prijevare.

U cilju sprječavanja prijevara, građanima (posebice starijim građanima) se savjetuje sljedeće:

  • Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ!
  • Ukoliko se predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid!
  • Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima!
  • Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama“ raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim „bolesti“, traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku!
  • Samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih!
  • Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži!
  • Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila!
  • Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)!
  • Odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama moraju iste upozoriti uz opetovano ponavljanje navedenih savjeta


Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192!