Obavezno korištenje zimske opreme na zimskim dionicama cesta

Photo PU_VP/auto - zima.jpg

Podsjećamo vozače motornih vozila da se sa danom 15. studenoga tekuće godine, pa sve do 15. travnja naredne godine,počinje primjenjivati Odluka o obaveznoj zimskoj opremi na dionicama javnih cesta, odnosno da svi vozači koji u Republici Hrvatskoj sudjeluju u prometu na određenim vrstama cestama, a to su određene kategorije autoceste i određene kategorije državne ceste ( u daljnjem tekstu

Podsjećamo vozače motornih vozila da se sa danom 15. studenoga tekuće godine, pa sve do 15. travnja naredne godine,počinje primjenjivati Odluka o obaveznoj zimskoj opremi na dionicama javnih cesta, odnosno da svi vozači koji u Republici Hrvatskoj sudjeluju u prometu na određenim vrstama cestama, a to su određene kategorije autoceste i određene kategorije državne ceste ( u daljnjem tekstu dionice zimskih cesta ) moraju na vozilima posjedovati zimsku opremu. 

Prema navedenoj Odluci za područje ove Policijske uprave zimska dionica ceste je dionica državne ceste DC-5 od graničnog prijelaza Terezino polje - Virovitica - prema                Grubišnom Polju ( ostale dionice možete pronaći na Internet stranici http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/dodatni/429571.pdf ). 

Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske prilike i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga. 

Pod zimskom opremom motornih vozila podrazumijeva se;

  1. motorna vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone, prema Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti ( NN 51/10, 84/10, 145/11, 145/13 i 85/14 ), podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. 
  2. pod opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonskekotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima. 

U slučaju nepoštivanja opisanih odredbi o obaveznom korištenju zimske opreme za vozača Zakon o sigurnosti prometa na cestama predviđa novčanu kaznu od 700 kuna. 

Pozivamo sve vlasnike/korisnike motornih vozila da prije stupanja zimskih uvjeta vožnje, kao i u slučaju korištenja prometnica - zimskih dionica cesta pravovremeno pripreme svoje vozilo i postave/posjeduju propisanu zimsku opremu, te im želimo sigurnu i ugodnu vožnju. 

DVIJE PROMETNE NESREĆE ALKOHOLIZIRANIH VOZAČA                                     

Jučer 11. studenoga oko 1.30 sati u Slatini, dogodila se prometna nesreća sa ozlijeđenom osobom, koju je prouzročio mladi alkoholizirani 19 – godišnji vozač. Prometna nesreća se dogodila, kada je spomenuti vozač pod utjecajem alkohola od 1.98 promila, upravljao osobnim automobilom slatinskih registarskih oznaka, kroz Grad Slatinu, Ulicom B. Radića, pravcem istok-zapad, gdje je dolaskom do kbr. 278, proveo radnju skretanja ulijevo na prilaznu cestu benzinske postaje i učinio polukružno okretanje, pri čemu je desnim kotačima udario u nosač razvodne kutije električne energije, nakon čega je došlo do prevrtanja vozila na krov. Vozač nije zadobio tjelesne ozlijede. Slijedi optužni prijedlog. 

Također, jučer, oko 4.40 sati u Gradu Slatina, dogodila se još jedna prometna nesreća alkoholiziranog vozača u kojoj je 26 - godišnji vozač pod utjecajem alkohola od 1.55 promila, upravljao osobnim automobilom daruvarskih registarskih oznaka Gradom Slatina, Ulicom Lipa, pravcem sjever-jug, gdje je dolaskom do blagog zavoja udesno, uslijed neprilagođene brzine kretanja vozila i alkoholiziranosti vozača, izgubio nadzor nad vozilom, te je preko putne bankine i kanala udario u kanalizacijski šaht, te se zaustavio. Vozač je zadobio tjelesne ozlijede. Slijedi optužni prijedlog.